«Ανάσες» πολιτισμού και τέχνης στη Θεσσαλονίκη για 20 ημέρες – Τα 56α Δημήτρια

Της Φιλίππα Βλαστού

Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν επί 20 ημέρες «ανάσες» στους Θεσσαλονικείς, μέσα από το 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων. Ένα πρόγραμμα γεμάτο εικόνες, ήχους και πρωτοποριακές ιδέες όπως τόνισε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, σήμερα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του.

Οι εκδηλώσεις αγγίζουν όλο το φάσμα των τεχνών. Πάνω από 200 καλλιτέχνες και σχήματα, μεταξύ τους βραβευμένοι σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί και εικαστικοί θα συμμετάσχουν, προερχόμενοι από την Ελλάδα, αλλά και χώρες του εξωτερικού, όπως Ιταλία, Βέλγιο., Η.Π.Α., Βρετανία, Νορβηγία. «Σταθμός της φετινής διοργάνωσης είναι η συνεργασία μας με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς», επεσήμανε η αντιδήμαρχος.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό πίσω από τον τίτλο των 56ων Δημητρίων, «Ανάσες», ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε ότι «όπως όταν κάποιος κάνει ένα μακροβούτι και θέλει να βγει έξω από το νερό και να βγάλει τη μάσκα του για να πάρει ανάσες, κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για την ονομασία των φετινών Δημητρίων». Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και για την έκθεση για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Λεωνίδας- Ναπολέων- Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., όπου στα εγκαίνια θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα αποτελέσει την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ο ηθοποιός και Συντονιστής της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων της φετινής διοργάνωσης, Άκης Σακελλαρίου μίλησε πιο εκτενέστερα για την κεντρική ιδέα της διοργάνωσης για εφέτος λέγοντας πως πηγάζει από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κορονοϊό. «Όλοι μας μέσα στην πανδημία είχαμε έναν γνωστό ή συγγενικό μας πρόσωπο που βρέθηκε σε δύσκολη θέση ή χρειάστηκε να διασωληνωθεί.Η στιγμή που το άτομο που χρειάστηκε να διασωληνωθεί ‘’επέστρεψε’’ και κατάφερε να ανασάνει μόνο του το πρώτο 24ωρο είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Έτσι προσπαθήσαμε μέσα από την τέχνη να βρούμε και εμείς μια ‘’ανάσα’’».

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο: e-dimitria.gr