, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος: « Σε όλους τους κωμικούς έχει συμβεί να ‘’πεθάνουν’’ πάνω στη σκηνή»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Το stand up comedy είχε αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σταδιακά κατακτά όλο και περισσότερο κοινό. Βέβαια την εμφάνιση του την έκανε ήδη από την δεκαετία του 1990. Μέσα στην πρώτη φουρνιά των comic ήταν και ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος.

Με αφορμή την «επετειακή» του παράσταση με τίτλο «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + tips», τον ρωτήσαμε πως ήταν το stand up comedy στην Ελλάδα πριν 30 χρόνια; «Σίγουρα αυθόρμητο και πηγαίο όπως τώρα», λέει ο κωμικός και προσθέτει «σήμερα όμως υπάρχει η γνώση και η θεωρία για να χτίσεις σωστά ένα καλό κείμενο! Τότε ήταν πιο φλύαρο! Αλλά είχε ένα ηλικιακό κοινό 30- 35+ εναλλακτικό, μορφωμένο στο οποίο δεν νομίζω να περνούσαν ‘’καμένα’’ αστεία ή τα σημερινά λογοπαίγνια. Από την άλλη κανείς δεν έκανε λογοπαίγνια τότε, είναι και αυτά μια εξέλιξη της κωμωδίας.

Επίσης το comedy club της Λουκίας Ρικάκη το ‘’104’’ ήταν κάτι σαν… ναός έπρεπε να πας κάποια στιγμή. Δηλαδή είχε τεράστια απήχηση, αλλά ήταν και ένα, μοναδικό, συγκεκριμένο στέκι. Σήμερα το stand up είναι διαδεδομένο παντού». Άλλωστε όπως δηλώνει το παρόν του stand up comedy στη χώρα μας με την νέα γενιά των κωμικών είναι αρκετά δυναμικό. «Είναι ένας κήπος με πολλά πολύχρωμα λουλούδια που τα περισσότερα έχουνε το δικό τους έντονο, μοναδικό άρωμα», λέει μιλώντας για την νέα γενιά.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει κάποια διαχρονικά topics με τα οποία γελάει. Ποια είναι; «Με την αλήθεια σου, με την αλήθεια του, ή… με τα χάλια του, τα οποία όμως τα βλέπει σαν καθρέφτη του… διπλανού του», σημειώνει ο Κ.Ραβνιωτόπουλος.  

Stand up comedy χωρίς…γέλιο

Κωμωδία χωρίς γέλιο για έναν κωμικό είναι τραγωδία. « Σε όλους τους κωμικούς έχει συμβεί να ‘’πεθάνουν’’ κάποια στιγμή πάνω στη σκηνή», λέει ο κ.Ραβνιωτόπουλος και συμβουλεύει τι πρέπει να κάνει ένας κωμικός αν βρεθεί σε μια τέτοια θέση. «Αν έχεις λίγο παιχτικό χρόνο 5-10 λεπτά, δε σώζεται… αν παίζεις περισσότερο πρέπει να ηρεμήσεις –και σας το λέω εγώ που τρέχω το λόγο όταν συμβαίνει αυτό- και να πεις στον εαυτό σου: ‘’κουφάλες έχω άλλη μισή ώρα, δε θα περάσει το δικό σας’’ επίσης πρέπει να πας στο επόμενο αστείο…», τονίζει.

Κωμωδία και όρια

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν όρια στην κωμωδία. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν, όμως υπάρχουν στόχοι», υποστηρίζει ο γνωστός κωμικός. «Η εξουσία για παράδειγμα. Δεν μπορεί όταν το κόμμα που υποστηρίζεις έρθει στην εξουσία να μην είσαι αιχμηρός απέναντί του. Δεν μπορεί να είσαι κωμικός και να κάνεις σάτιρα κατά των φυλετικών, εθνικών ή οποιονδήποτε άλλων μειονοτήτων…».

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λάθος να ζητάμε από έναν κωμικό να είναι political correct. «Η κωμωδία όσο και αν επιζητεί ή επιφέρει το γέλιο, με τα αρνητικά και τα κακώς κείμενα ασχολείται. Αντίθετα οι ψεύτες, οι τραγικοί των ημερών, γλείφουν το σύστημα», λέει και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν κωμικοί που έχουν διαλέξει να κάνουν κωμωδία με ανώδυνα θέματα. Εγώ όμως που συνειδητά κάνω πολύ σάτιρα, δε μπορώ να βάλω όρια. Είναι σα να ζητάτε από σκακιστή να σκέφτεται λιγότερο. Ε δε γίνεται».

Για τον Κ. Ραβνιωτόπουλο δεν υπάρχουν θέματα που δεν τολμάει να «αγγίξει». «Στη προηγούμενη παράστασή μου το: «Α ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ.?!» ο θάνατος του πατέρα μου προστέθηκε στη θεματολογία. Και όσο πιο νωπό το γεγονός, τόσο πιο εύκολα περνούσε στο κοινό το θέμα», υπογραμμίζει.

Info: «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + tips», Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 21:00, στο θέατρο Αμαλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.