Συνέντευξη του μέλους του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ στη Φένια Κλιάτση
Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που βάζει στο στόχαστρο για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τους πρώην υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, μιλάει στην «Κ» το μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ, Μυρτώ Σαμαρά, η οποία αναλύει και το σκεπτικό πίσω από το «παρών» στην τροπολογία του Θάνου Πλεύση για την αναστολή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες.
- Κυρία Σαμαρά υπάρχουν ευθύνες της Κυβέρνησης στο «σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»;
«Ναι, υπάρχει άμεση πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και σοβαρότατες ενδείξεις ποινικών ευθυνών για στελέχη της. Ακόμα και η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή από το 1998 είναι μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών και προστασίας συγκεκριμένων υψηλόβαθμων στελεχών. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει τη διάχυση της ευθύνης σε 25 χρόνια με μια γενική “εξεταστική” και την προώθηση της αφηγήματος των “διαχρονικών παθογενειών” ξεχνώντας την ίδια τη δικογραφία που απέστειλε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η οποία μιλά για εγκληματική οργάνωση και κατονομάζει μεταξύ άλλων τους κ.κ. Αυγενάκη και Βορίδη.
Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι αν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά πού θέτουμε ως πολίτες πια το όριο κοροϊδίας και υποτίμησης της νοημοσύνης μας.
Ως ΠΑΣΟΚ απαιτούμε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Θα είναι αποτυχία όλου του πολιτικού συστήματος αν καταφέρουμε οι τυχόν ευθύνες του κ. Βορίδη να παραγραφούν όπως μεθοδικά επιδιώκει η κυβέρνηση ανοίγοντας μια συζήτηση τόσο πολύ ώστε να μην έχει στην πραγματικότητα αρχή, μέση και τέλος. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς ο Οκτώβριος 2025 είναι μόνο 2,5 μήνες μακριά με τα μπάνια του λαού στο ενδιάμεσο».
- Από τη μία το ΠΑΣΟΚ δηλώνει υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας για τον περιορισμό του ασύλου όσων έρχονται στη χώρα από τη Λιβύη και απο την άλλη ψηφίζει «παρών». Ποιο το σκεπτικό;
«Το “παρών” δεν σημαίνει ουδετερότητα, αλλά στρατηγική απόρριψη της δίπολης λογικής που επιβάλλει η κυβέρνηση (“είτε με εμάς, είτε με το χάος του 2015”). Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τον ακροδεξιό λαϊκισμό της κυβέρνησης που ευτελίζει τη συζήτηση με τις «μερίδες φαγητού» των αιτούντων άσυλο και καλλιεργεί μισάνθρωπα και ταπεινά ένστικτα επιβίωσης και επιθετικότητας υπονοώντας ότι αν κάνουμε την ζωή των μεταναστών χειρότερη από εκείνη που εγκατέλειψαν στις πατρίδες τους, δε θα έχουν λόγο να έρθουν. Δε χρειάζεται κάποιος να είναι «φιλελέ» ή «αλληλέγγυος» για να νιώθει αηδία όταν ακούει τέτοιες τοποθετήσεις από τα χείλη υπουργών, από τα ίδια χείλη που τόσο πολύ πασχίζουν να συγκαλύψουν δικές τους ευθύνες για το φαγοπότι εκατομμυρίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από την άλλη, η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώς ή κακώς, δεν είναι αυθύπαρκτη. Δε υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εν τοις πράγμασι χωρίς διεθνείς, δεσμευτικές συμφωνίες που να τα προστατεύουν και, προφανώς, κανένα κράτος δε μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να κινδυνεύει να αυτοκαταλυθεί. Οι ουτοπικές ουμανιστικές τοποθετήσεις είναι ενδεχομένως επιθυμητές σε συναντήσεις διανοούμενων αλλά δε μπορεί να είναι οδηγός μιας ρεαλιστικής πολιτικής, ιδίως στην παρούσα διεθνή πολιτική συγκυρία όπου οι χώρες οχυρώνονται πίσω από τα εθνικά τους σύνορα.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ως εναλλακτική λύση την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου αλλά κυρίως και κατεπειγόντως την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην τωρινή ρίζα τους, τη Λιβύη. Σημαντική είναι και η ενίσχυση διμερών συνεργασιών για επαναπατρισμούς. Στο διπλωματικό πεδίο είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει πλήρως να διαχειριστεί την κατάσταση με τη Λιβύη όπου παρατηρούμε το παράδοξο, η Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη, αν και επί της ουσίας έχουν ακόμη και σήμερα μεταξύ τους εμφύλιο πόλεμο, να έχουν ενωθεί στα θέματα Τουρκίας-Ελλάδας και να έχουν μετακινηθεί από κοινού υπέρ της Τουρκίας και εχθρικά απέναντι στην Ελλάδα».
- Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνησιμότητας;
«Με προβληματίζουν. Σε ένα βαθμό αντιλαμβάνομαι το αίσθημα γενικής απογοήτευσης και τη δυσκολία να πιστέψουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ιδίως αν δεν ενδύεται το μανδύα του αντισυστημικού. Τόσα χρόνια κρίσης, τόσα μνημόνια, καθεστώς εξωτερικής επιτήρησης και διεθνής απαξία, και στην Ελλάδα συνεχίζουν τα ίδια φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας, χωρίς καμία ντροπή, χωρίς λογοδοσία και συνέπειες, με δύο μέτρα και δύο σταθμά αναλόγως του σε ποια θέση κάθεται ο καθένας κάθε φορά. Αν είναι ο κρίνων ή ο κρινόμενος.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να διαφοροποιηθεί από το σάπιο πολιτικό σκηνικό με σαφείς και ρεαλιστικές θέσεις που θα οριοθετούν τον κεντρώο χώρο, απορρίπτοντας τον ακροδεξιό λαϊκισμό αλλά και την αριστερίζουσα απραγμοσύνη και ταυτόχρονα θα δίνουν ασφάλεια και ελπίδα. Και επειδή η εξουσία (και η προοπτική της) έλκει και υποθάλπει τη διαφθορά, χρειάζεται ριζοσπαστική διαφάνεια παντού, με υψηλή τεχνοκρατική επάρκεια και όραμα.
Η κυβερνησιμότητα κερδίζεται με σκληρή εργασία, ωριμότητα, υψηλές απαιτήσεις και ιδανικά, και όχι με υποσχέσεις θαυμάτων».
*Από την έντυπη «Karfitsa», αρ. φύλλου 1.089/19.07.2025.