«Η Δράμα χρειάζεται δρόμους, υποδομές και δίκαιη φορολογία για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις της»
Συνέντευξη στον Γιώργο Κατσιάνη
Το Επιμελητήριο Δράμας φημίζεται για την καινοτόμο δράση του, με επιταχυντή ιδεών και θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Πρωτοποριακές είναι και οι προτάσεις της διοίκησής του. Μεταξύ αυτών, η πλήρης κατάργηση όλων των μετωπικών και πλευρικών διοδίων και η αντικατάστασή τους από σύγχρονα συστήματα πληρωμής – πρόταση που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Στέφανο Γεωργιάδη, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο μέτρων για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
- Κύριε Γεωργιάδη, στο υπόμνημά σας προς τον πρωθυπουργό ζητάτε επιτάχυνση των έργων στο νομό Δράμας. Ποια θεωρείτε πιο κρίσιμα;
«Πρώτη προτεραιότητα είναι ο κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη), που θα συνδέσει την πόλη με την Εγνατία Οδό. Το έργο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, αλλά ήδη έχει καθυστερήσει δύο χρόνια. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η κατασκευή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.
Εξίσου σημαντικός είναι ο άξονας Δράμα – Καβάλα, όπου δύο τμήματα (Κρηνίδες – Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Αθανάσιος – Δράμα) παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση. Ζητούμε να ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν επαρκούν.
Τέλος, στο υπόμνημά μας συμπεριλαμβάνονται και άλλες κρίσιμες υποδομές, όπως η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Δράμας – Αλεξανδρούπολης».
- Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει το όριο απαλλαγής ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, παρά τις συστάσεις της Ε.Ε.;
«Προφανώς λόγω συνδυασμού δημοσιονομικών, τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων. Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε άλλες φοροελαφρύνσεις, ενώ υπάρχει δισταγμός να φανεί πως “χαλαρώνει” τη φορολογική πειθαρχία ενόψει αξιολογήσεων. Ωστόσο, η αύξηση του ορίου απαλλαγής θα ελάφρυνε τις μικρές επιχειρήσεις από γραφειοκρατία και λογιστικά κόστη. Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, άρα και υποχρέωσή μας. Καλό είναι να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών».
- Η κατάργηση των μετωπικών διοδίων μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα;
«Η Πολιτεία οφείλει να εξετάζει κάθε πτυχή. Σήμερα, ειδικά το καλοκαίρι, οι ουρές στα διόδια Ιάσμου, Πολυμύλου, Ασπροβάλτας κ.ά. ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, με τεράστιο κίνδυνο δυστυχημάτων. Η μετάβαση σε ηλεκτρονικά ή αναλογικά συστήματα χρέωσης θα αυξήσει την ασφάλεια, θα μειώσει τα ατυχήματα από απότομες στάσεις, θα εξοικονομήσει χρόνο και καύσιμα και θα εξασφαλίσει δικαιότερη χρέωση. Φυσικά, πρωτεύει πάντα η αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ».
- Οι θερινές εκπτώσεις στη Δράμα είχαν θετικό αποτέλεσμα;
«Δυστυχώς όχι. Η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί δραματικά λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας σε τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια. Έτσι, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τις περισσότερες επιχειρήσεις».
- Ποιες είναι οι φετινές προτεραιότητες του Επιμελητηρίου;
«Στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις-μέλη μας με δράσεις και προγράμματα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία μέσω του επιταχυντή ιδεών και της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων. Συμμετέχουμε ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που ενισχύουν την εξωστρέφεια. Τέλος, επενδύουμε δυναμικά και στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, που παραμένει αναξιοποίητος σε σχέση με τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας».




