ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Αν. Κασάπη: Η τοπική αυτοδιοίκηση βαδίζει σε μια νέα εποχή πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
17/07/2023
Συνεντεύξεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Αν. Κασάπη: Η τοπική αυτοδιοίκηση βαδίζει σε μια νέα εποχή πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υποστηριχθεί και να εκπαιδευθεί καταλλήλως στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν για την προστασία του περιβάλλοντος».

Αυτό σημειώνει σε συνέντευξη της στην Karfitsa η Κασάπη Κωνσταντία – Αναστασία, Msc Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ – μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και manager έργων στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.». Η κα Κασάπη αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό των Δήμων της χώρας μας για το κλίμα και την ενέργεια και στις προκλήσεις τις νέας εποχής.

Τι είναι το «νέο σύμφωνο δημάρχων»; Τι προβλέπει;

Η τοπική αυτοδιοίκηση βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή, πράσινης, ενεργειακής και ταυτόχρονα ψηφιακής μετάβασης. Στις σύγχρονες αυτές ανάγκες προσαρμόστηκε το νέο Σύμφωνο των Δημάρχων, προκειμένου να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες συνδέοντας την ανάγκη με τη χρηματοδότηση. Το νέο Σύμφωνο Δημάρχων πραγματεύεται τις προκλήσεις για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής – μείωση των εκπομπών, ανθεκτικότητα των πόλεων – προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και αύξηση της ασφαλούς, βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας – μείωση της ενεργειακής φτώχειας. Έτσι, ο στόχος δημιουργίας περισσότερο αειφόρων, ελκυστικών, βιώσιμων, ευέλικτων και ενεργειακά αποδοτικών περιοχών αποτελεί συλλογική ευθύνη και κοινό όραμα των Δημάρχων παγκοσμίως. Άλλαξε το αντικείμενο και η εμβέλεια του. Οι υπογράφοντες Δήμοι προχωρούν σε εκπόνηση απογραφής εκπομπών αναφοράς, σε εκτίμηση των κινδύνων και της τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή, σε σύνταξη Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) και υποβολή έκθεσης προόδου ανά διετία σε πλατφόρμα. Εφόσον ακολουθείται αυτή η σειρά των βημάτων, οι Δήμοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς εφαρμογή του ΣΔΑΕΚ τους. Προσκλήσεις ανακοινώνονται συνεχώς.

Ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά την ανακύκλωση;

Related Post

Να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να τους υπηρετήσουμε καλύτερα

Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη κι η Β. Ελλάδα είναι η καρδιά του νέου παραγωγικού μοντέλου»

«Δεν υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα»

Στέλιος Αγγελούδης: Η πόλη αλλάζει σε πέντε κινήσεις

Αξίζει να ειπωθεί πως στην προσπάθεια για ένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά σταθερό περιβάλλον, μακροπρόθεσμα σε τοπικό επίπεδο, πεδία που πρόκειται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση αφορούν επίσης τη διαχείριση των αποβλήτων, των μεταφορών, της ύδρευσης – αποχέτευσης, των παράκτιων ζωνών, του οδοφωτισμού, τη δημιουργία δημοτικών χώρων πρασίνων και νέων φυτεύσεων. Και αυτό γιατί σε όλα αυτά υπάρχει κατανάλωση ενέργειας και επιρροή του κλίματος. Για παράδειγμα, το μεθάνιο που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων, είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας. Και ειδικά για τα θέματα καθαριότητας – ανακύκλωσης, για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στο σχεδιασμό για εξυπηρέτηση διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, πράσινου, μπλε, καφέ, κόκκινου και κίτρινου κάδου χρειάζονται υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα δεν έχουν. Κάθε ζώνη αποκομιδής προϋποθέτει ύπαρξη πληρώματος, απορριμματοφόρου, δικτύου κάδων και χώρου εναπόθεσης.

Πράσινη μετάβαση στους δήμους της χώρας. Σε τι επίπεδο είμαστε; Ποια τα περιθώρια βελτίωσης;

Η Ευρώπη οδεύει σταθερά σε ισχυροποίηση του ρόλου των πόλεων. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την επαφή με τους πολίτες και την αρμοδιότητα παροχής υψηλής ποιότητας ζωής σε βιώσιμες, ευπροσάρμοστες στο κλίμα και ακμάζουσες πόλεις. Περιθώρια βελτίωσης της σημερινής κατάστασης σαφώς και υπάρχουν. Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κατάλληλη προσέγγιση και ο σχεδιασμός των αναγκαίων διαδικασιών και μέτρων για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο σύνταξης Σχέδιων Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων (ΣΕΑΚ) για όσους δεν τα έχουν κάνει και Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών. Η εκπόνηση αυτών των Σχεδίων αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των Ο.Τ.Α. για χρηματοδότηση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής καθώς και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει σε κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, τόνωση της οικονομίας με πράσινη τεχνολογία, βιώσιμη βιομηχανία, βιώσιμες μεταφορές και μείωση της ρύπανσης. Η μετατροπή των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ευκαιρίες θα καταστήσει τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Υπάρχουν νέες πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι δήμοι για να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος;

Υπάρχει γνώση, τεχνογνωσία και καταγραφή καλών πρακτικών που θα μπορούσαν οι Δήμοι να υιοθετήσουν. Όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υποστηριχθεί και να εκπαιδευθεί καταλλήλως στις νέες απαιτήσεις. Η πεπατημένη οδός χρειάζεται αναθεώρηση και η μετάβαση πρέπει να γίνει βήμα – βήμα και με συχνή παρακολούθηση.

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Να πείσουμε τους πολίτες  ότι μπορούμε να τους υπηρετήσουμε καλύτερα
Άρθρα και Συντεύξεις

Να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να τους υπηρετήσουμε καλύτερα

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι εκρηκτική αρκεί να έχει αυτοπεποίθηση    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ    Για την...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
21/02/2026
Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη κι η Β. Ελλάδα είναι η καρδιά του νέου παραγωγικού μοντέλου»
Άρθρα και Συντεύξεις

Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη κι η Β. Ελλάδα είναι η καρδιά του νέου παραγωγικού μοντέλου»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
14/02/2026
Next Post
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 14,5 εκατ. ευρώ

Αφορολόγητο: Κέρδη για μισθωτούς και συνταξιούχους

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια για αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι αστρολογικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
07/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa