Ο Γιώργος Ευγενειάδης γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο και στη Βυρώνεια Σερρών. Τις παιδικές του αναμνήσεις συντροφεύουν μυρωδιές και εικόνες από το μπακάλικο του παππού του καθώς και μαγειρέματα και γεύσεις της γιαγιάς Τασούλας και της θείας Δέσποινας.
Όλα αυτά συνοδεύονταν από χρώματα και αρώματα της ελληνικής επαρχίας. Με επιρροές από τον πατέρα καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και τον θείο του Στέλιο Ζώτη, καθηγητή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από μικρή ηλικία συνειδητοποίησε τη μαγεία αυτού του επαγγέλματος και τη δυνατότητα του παιδαγωγού να αλλάξει και να καθοδηγήσει τη ζωή των μαθητών του. Σπούδασε συνειδητά Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων αλλά στην πορεία της επαγγελματικής του αναζήτησης θέλησε να γεφυρώσει τις γνώσεις του με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Ολοκλήρωσε σχεδόν παράλληλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα στη Διασφάλιση Ποιότητας των Τροφίμων και ένα στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές.
Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και την γραφή Braille. Εργάζεται στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση καθώς και στην Κατάρτιση Ενηλίκων λέγοντας “Εύγε στην Διαφορετικότητα” και τις καινοτόμες δράσεις της και προβάλλοντας μια άλλη πλευρά της.

-Τι είναι η σειρά βιβλίων απλά και διαφορετικά; Γιατί είναι …διαφορετικά;
Τα βιβλία “Απλά και διαφορετικά” είναι μια σειρά βιβλίων μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι ο τρόπος παρουσίασης των συνταγών, μέσα από σκίτσα, αναλυτικά βήμα βήμα και χωρίς την χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, με απλά υλικά που βρίσκουμε σε ένα απομονωμένο χωριό ή κάποιο μακρινό νησί καταλήγουμε σε ένα γευστικό αποτέλεσμα απλά, διασκεδαστικά και τελικά.. όντως διαφορετικά!
-Από τι εμπνευστήκατε;
Η έμπνευση έρχεται μέσα από την ζωή μου, τα ερεθίσματα από τα μπακάλικα των παππούδων μου, τις παραδοσιακές μαγειρικές της οικογένειας μου αλλά και την ανάγκη εκπαιδευτικού υλικού που δεν υπάρχει στα ειδικά σχολεία που δούλευα αρχικά ως αναπληρωτής. Κυρίως όμως οι μαθητές μου ήταν και είναι το κίνητρο της δημιουργικότητας μου.

-Από πόσα βιβλία αποτελείται η σειρά, ποια ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών; Η σειρά θα έχει και συνέχεια;
Από το πρώτο μπλε βιβλίο, που επανακυκλοφορεί σε νέα επαυξημένη έκδοση με συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής. Το μπλε χρώμα είναι εμπνευσμένο από τον αυτισμό. Το δεύτερο κίτρινο βιβλίο, με συνταγές Μεσογειακής Διατροφής. Το κίτρινο χρώμα είναι εμπνευσμένο από την δημιουργικότητα και την ενέργεια. Και το πράσινο βιβλίο με Vegan συνταγές εμπνευσμένες κυρίως από τις γιαγιάδες και προγιαγίαδες μου από τον Πόντο και την μικρά Ασία. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τηνοικολογία, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωικής πανίδας. Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.Τα βιβλία περιέχουν επίσης πληροφορίες διατροφής – τεχνολογίας τροφίμων και διαδραστικό υλικό που συνδέεται με την σελίδα aplakaidiaforetika.gr.Θα ήθελα πολύ η σειρά να ολοκληρωθεί με ένα βιβλίο που θα φτιάχνει ο κάθε ένας το δικό προϊόν (τυρί, γιαούρτι κ.α) άλλα και ένα ακόμη το οποίο θα περιλαβαίνει όλες τις γνωστές μαμαδίστικες συνταγές. Φυσικά όλα με τον γνωστό τρόπο “Απλά & διαφορετικά”.

-Εκτός από τεχνολόγος τροφίμων είστε και καθηγητής ειδικής εκπαίδευσης. Ποια είναι η εμπειρία σας από τη διδασκαλία σε αυτά τα σχολεία και συναναστροφή σας με τους μαθητές;
Είμαι καθηγητής ειδικής αγωγής με την ιδιότητα του τεχνολόγου τροφίμων. Η εμπειρία μου στα σχολεία αυτά μου έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον για αυτόν που θα προσπαθήσει και με έχει ολοκληρώσει ως άνθρωπο στο κομμάτι της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της κατανόησης στην πράξη και σε καθημερινό επίπεδο.
-Αν και Βορειοελλαδίτης δραστηριοποιείστε στην Αθηνα. Για ποιο λόγο;
Η αλήθεια είναι ότι κατάγομαι από τις Σέρρες. Μεγάλωσα μέχρι τα 15 μου στην Bυρώνεια και το Σιδηρόκαστρο. Όμως, τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στην Θεσσαλονίκη, όπου έστησα έτσι την ζωή με στόχο να μείνω εκεί. Εργάστηκα μόνο μια χρονιά ως καθηγητής σε εργαστήριο αυτόνομης διαβίωσης το 2014 κοντά στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εκεί δημιούργησα και ένα blog που κοινοποιούσα τις συνταγές που έκανα με τα παιδιά στο σχολείο, κάτι το οποίο θεωρήθηκε περίεργο τότε για τα δεδομένα της βόρειας Ελλάδας. Έκτοτε δεν μπόρεσα ποτέ να απασχοληθώ σε κάποιο σχολείο της Θεσσαλονίκης καθότι δεν υπήρχαν πουθενά επίσημα εργαστήρια μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αυτόνομης διαβίωσης στα ειδικά σχολειά (κάτι το οποίο συνεχίζει ακόμη να ισχύει). Ακριβώς αντίθετα ήταν τα πράγματα στην Αθήνα, όπου πλέον συμπληρώνω 10 χρόνια ενεργούς δράσης σε θέματα εκπαίδευσης στην μαγειρική, σχολικών δράσεών, συγγραφικού έργου, αλλά και την δημιουργία της δικής μου ομάδας των Special Chef της Polyphonica με πολλές δράσεις συμπερίληψης.
-Σε ένα τραγούδι του που προκάλεσε αντιδράσεις ο ράπερ Light αναφέρει μεταξύ άλλων: Σε ειδικό σχολείο πηγαίνει. Σκάμε καθυστερημένοι όμως και περιμένει. Είναι στερημένη, απεγνωσμένη» ο ίδιος ζήτησε συγνώμη. Εσείς ως εκπαιδευτικός σε ειδικό σχολείο τι έχετε να πείτε;
Το τραγούδι αυτό δείχνει δυστυχώς μια πλευρά της κοινωνίας η οποία υπάρχει και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Παρά τα συνεχή μηνύματα της αποδοχής της αναπηρία αλλά και γενικότερα της διαφορετικότητας η πραγματικότητα μπορεί να είναι άλλη και να τρομάζει. Οι νέοι μπορεί να φοβούνται τελικά την διαφορετικότητα, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αν περάσουμε μια βόλτα από ένα γυμνάσιο ή ένα λύκειο θα παρατηρήσουμε με μια απλή ματιά ότι όλοι φοράνε μαύρα ρούχα. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι αμελητέο, δείχνοντας μια ανεπαρκή εκπαίδευση και ουσιώδη ενημέρωση τόσο από το σχολείο όσο και από το σπίτι, η οποία κατευθύνει τα παιδιά να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα σκέψης αλλά και γνώσης. Η συγνώμη δυστυχώς για μένα δεν αρκεί, διότι θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι μαθητές μας θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες και μάλιστα αρκετοί ακούν αυτή τη μουσική και τραγουδούν αυτούς τους στίχους και δεν είναι άτομα μιας κοινωνίας όπως την έχει στο μυαλό του. Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα ειδικό σχολείο για να το διαπιστώσει, κάτι το οποίο σίγουρα δεν το σκέφτηκε πριν την δημιουργία του τραγουδιού αυτού.

Info: Ο Γιώργος Ευγενειάδης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τα βιβλία του το Σάββατο 10 Μαΐου στην Διεθνή έκθεση βιβλίου (περίπτερο 13 stand 11) στις 7 το απόγευμα με μαγειρική δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. Και την Κυριακή στο πάρκο Ξαρχάκου για να μαγειρέψει με μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ ΑμεΑ “Μια γιορτή για όλους” του Δήμου Θεσσαλονίκης (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA