Το σχεδιασμό της ΔΕΕΠ Β ΄Θεσσαλονίκης έως την κάλπη της 21ης Μαΐου «ξεδιπλώνει» μέσα από τη συνέντευξη του στην Εφημερίδα Καρφίτσα ο πρόεδρος της Θωμάς Βράνος.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ
Για το θέμα ενδεχομένων συνεργασιών λέει πως αυτές γίνονται στη βάση προγραμματικών και πολιτικών συγκλίσεων επισημαίνοντας πως οι Έλληνες έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να συγκρίνουν και να κρίνουν, ενώ σημειώνει πως ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Άρχισε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Ως πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης ετοιμάζετε ειδικό «ρόστερ» για το προεκλογικό… τερέν; Ποιος είναι ο σχεδιασμός έως την κάλπη της 21ης Μαΐου;
Ο σχεδιασμός μας ως κομματική οργάνωση είναι να προετοιμάσουμε κατάλληλα το έδαφος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου στη Β’ Θεσσαλονίκης. Αφενός έχουμε τα διαδικαστικά, που όμως είναι πολύ ουσιαστικά για τον εκλογικό αγώνα. Εκλογικοί αντιπρόσωποι, κινητοποίηση του κόσμου, ψηφοδέλτια και όλα όσα γίνονται σε κάθε εκλογική μάχη και οργανώνονται από ένα κομματικό όργανο. Αφετέρου έχουμε την προώθηση του μηνύματος της ΝΔ σε όλη την κοινωνία, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που θα βοηθήσουν τόσο στην αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή μας, όσο και στην αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων βουλευτών του ψηφοδελτίου στους κατοίκους της Β’ Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος μας είναι ουσιαστικός κι όχι μόνον επικουρικός και τον επιτελούμε σε συνεργασία με την ηγεσία του κόμματος κεντρικά, αλλά και σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ και βέβαια με την ΟΝΝΕΔ. Ήδη έχουμε οργανώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων, έχουμε κινητοποιήσει τα στελέχη και τη νεολαία και είμαστε σε συνεννόηση με τους υποψήφιους βουλευτές και την κομματική ηγεσία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα της προεκλογικής περιόδου. Εννοείται ότι κορυφαίο προεκλογικό γεγονός για εμάς είναι η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Που κατά τη γνώμη σας θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην οικονομία , στα έργα ή στα σκάνδαλα;
Συνολικά στην εικόνα και τις πολιτικές των κομμάτων. Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολίτες διασφαλίζουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Σε άλλη περίπτωση η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια και δυστυχώς αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από όσα ακούμε ήδη σε αυτή την προεκλογική περίοδο με τις δημιουργικές ασάφειες, με τα προγράμματα ανύπαρκτων δισεκατομμυρίων και με τις απειλές για επιστροφή στη δραχμή και τα συστήματα “Δήμητρα”, η περιπέτεια αυτή είναι ένας μονόδρομος προς την καταστροφή. Οι πολίτες θα κρίνουν εάν η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πάει μπροστά ή θα κυλήσει εκ νέου πίσω. Την πρώτη φορά τη γλίτωσε η χώρα με βαρύτατα τραύματα, αλλά δεν τη γλίτωσε η μεσαία τάξη, δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών. Τη δεύτερη φορά; Αξίζει να ρισκάρουμε όσα χτίσαμε όλοι μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Οι πολίτες ας κρίνουν από την οικονομία όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε 50 φόρους και εισφορές, ανέστησε τη μεσαία τάξη, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, στήριξε τα ευάλωτα νοικοκυριά στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Ας κρίνουν από τα έργα υποδομής, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια όπου γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις εργοτάξια και ολοκληρώνονται μείζονες υποδομές σε όλη τη χώρα, υποδομές που είχαν παγώσει επί δεκαετίες. Ας κρίνουν ακόμη κι από τα “σκάνδαλα”, όπως τα χαρακτηρίζετε. Έχει η Νέα Δημοκρατία υποψήφιο βουλευτή τελεσίδικα καταδικασμένο στις τάξεις της; Σε κάθε “θολή” υπόθεση της διακυβέρνησης ΝΔ ποια ήταν η συμπεριφορά του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη; Αποβλήθηκαν εκείνοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν σκιές ή όχι; Έκανε το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς αποδείξαμε ότι όλα πρέπει να είναι και είναι στο φως. Άλλοι δεν τολμούν να καθαρίσουν το σπίτι τους. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση λοιπόν θα κριθεί και στην οικονομία και στα έργα και στη διαφάνεια.
Με άλλα κριτήρια ψηφίζει ο ψηφοφόρος στην Α΄ και με άλλα στη Β΄ Θεσσαλονίκης;
Διαφοροποιήσεις υπάρχουν σαφώς. Στα μεγάλα θέματα κεντρικής πολιτικής οι ψηφοφόροι ακολουθούν την ίδια λογική είτε είναι κάτοικοι αστικών κέντρων, είτε της υπαίθρου. Υπάρχουν όμως και κριτήρια τοπικά, τα οποία καθορίζουν την τελική απόφαση κάθε ψηφοφόρου. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Στη Β’ Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικές οι ανάγκες και τα προβλήματα σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα, χωρίς να παύουν οι δυο περιοχές να λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και να αλληλοεπηρεάζονται. Τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κατοίκων της Β’ Θεσσαλονίκης, όχι όμως και των κατοίκων της Α’ Θεσσαλονίκης, για να δώσω ένα χτυπητό παράδειγμα. Οι ενδοπεριφερειακές, ακόμη και οι ενδοδημοτικές ανισότητες δεν έχουν εξαλειφθεί. Χρειάζεται πολύς αγώνας ακόμη για να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε ναι, τα κριτήρια διαφέρουν σε αυτό το επίπεδο.
Πως θα πείσετε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να επιλέξουν την ώρα της κάλπης τη Νέα Δημοκρατία;
Με την επικοινωνία του έργου της κυβέρνησής μας και του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βάσει του οποίου ξέρουν οι πολίτες τι να περιμένουν από εμάς. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και πάντα με δεδομένο ότι όσα είπε η ΝΔ τα έκανε πράξη. Με τη σύγκριση ενός κόμματος που έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαραβολή με τα άλλα κόμματα που δεν έχουν καν συγκροτημένες θέσεις σε μείζονα εθνικά και τοπικά ζητήματα. Και με το διακύβευμα, που επαναλαμβάνω είναι εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά ή να μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες, γκρεμίζοντας όσα χτίσαμε όλοι μαζί τέσσερα χρόνια τώρα.
Στη ΝΔ επιμένετε να ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν εντολή να κυβερνήσετε μόνοι σας; Αποκλείεται η χώρα να βαδίσει στην επόμενη μέρα με κυβέρνηση συνεργασίας;
Αποκλείεται να βαδίσει με κυβέρνηση ηττημένων. Οι συνεργασίες είναι θεμιτές (και ευκταίες ακόμη ακόμη), όταν γίνονται σε προγραμματική βάση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνει προγραμματικός διάλογος κι όχι συμμαχίες της αρπαχτής, συμμαχίες για την εξουσία και την καρέκλα, συμμαχίες λίγο πριν την κάλπη και ερήμην της κοινωνίας, συμμαχίες ανάγκης. Ευτυχώς, λόγω της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, πλέον δεν είμαστε σε συνθήκες αναγκαστικής συνεργασίας, επειδή η χώρα δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Συνεπώς, η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι μονόδρομος και για μένα είναι η βέλτιστη λύση. Είναι το καλύτερο για να έχουμε συνθήκες σταθερότητας, για να έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες και με απόλυτη πολιτική υπευθυνότητα. Ξέρετε οι πολίτες λένε “βρείτε τα”, πλην όμως όταν ήδη έχουν ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχουν βάλει όλοι τους απέναντι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αντιλαμβάνονται πώς θα προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με νικητή των εκλογών τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Με τον “άγνωστο Χ” για πρωθυπουργό; Με κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” δυο εκ δια μέτρου αντίθετων πολιτικών, ιδεών, απόψεων, θέσεων, ακόμη και κουλτούρας; Η λύση εν έτει 2023 για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή κυβέρνηση, με σοβαρό πρωθυπουργό, είναι η αυτοδύναμη ΝΔ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA


