, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

Απειλές και ευκαιρίες…

του Γιάννη Πλακιωτάκη*
Η εκλογή του κ. Τραμπ στη Προεδρία των ΗΠΑ, αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή σκηνή. Μετά τις πρώτες διφορούμενες αντιδράσεις μερίδας ηγετών της δύσης, όλοι οι διεθνείς δρώντες προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και επανεξετάζουν τις προτεραιότητες και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τους. Θεωρώ πως η διαδικασία αυτή, εκτός από αναγκαία είναι και υψίστης σημασίας και για την Ελλάδα. Θα συνιστούσα λοιπόν, οι αρμόδιοι για την εξωτερική μας πολιτική και άμυνα, αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των νέων δεδομένων, να προβούν άμεσα στη διαδικασία αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώην Υφυπουργός Άμυνας νιώθω χρέος μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις που πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλλουν στην εν λόγω διαδικασία. Ζούμε σε μια αβέβαιη και ταραχώδης περίοδο, όπου οι αλλαγές που συντελούνται τόσο σε γεωοικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο είναι κοσμογονικές.
Σε αυτό το περιβάλλον, τόσο στη περιοχή μας, τη Μεσόγειο και  τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και σε όλη η Ευρώπη διαφαίνονται επικίνδυνες απειλές και προκλήσεις ασφαλείας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν φουντώσουν και εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτη χιονοστιβάδα. Παρά όμως τις δυσκολίες και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρείς που θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε άμεσα. Την παγκόσμια οικονομική κρίση θα πρέπει να την δούμε ως ευκαιρία και μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουμε τις ανάλογες συμμαχίες για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας και να επιτύχουμε την ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας.
Στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Πέρα από την εφαρμογή των 29 σημείων του Εθνικού Σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό, θα πρέπει να αλλάξουμε πλήρως τη στάση μας ως χώρα. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική των ανοικτών συνόρων και να ασκήσουμε πιο δυναμική και αποτελεσματική διπλωματία.
Είναι μια ευκαιρία και για την ριζική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κλυδωνισμοί  που προκάλεσε το BREXIT στη συνοχή της Ε.Ε., οι προσεχείς εκλογές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το αίτημα όλο και περισσότερων ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν επιτακτικά τη χαλάρωση της υφιστάμενης οικονομικής πολιτικής, ίσως λειτουργήσουν ως επιταχυντής ιστορικών αλλαγών και εξελίξεων.
Μια σωστή πρωτοβουλία για να θωρακιστεί η ασφάλεια της χώρας μας και να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία της στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, θα ήταν να σφυρηλατηθεί η κοινή άμυνα μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε μέσω της προσέγγισης της Ρωσίας, του Ιράν και των ΗΠΑ, να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της Συριακής κρίσης.
Ο παράγοντας Τουρκία, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και για την αντιμετώπισή του, απαιτείται η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη χάραξη σχεδίου εθνικής πολιτικής. Παράλληλα, απαιτείται η ανάδειξη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα  διεθνή φόρα, και η διατήρηση της ψυχραιμίας από μέρους μας. Απαιτείται η επαναχάραξη μιας εθνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και την αντιμετώπιση των επίδοξων εχθρών μας.
Τέλος, η εκλογή του κ. Τραμπ είναι σαν να ταξιδεύεις σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία και να περιμένουμε να διατυπώσει τις προγραμματικές θέσεις του και τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής. Ωστόσο, οι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να δημιουργήσουν σε (περίπτωση που δεν υπάρχουν) διαύλους επικοινωνίας με τους αξιωματούχους του νέου Προέδρου, ώστε να γίνουν γνωστές οι ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής ομογένειας, ώστε να καλλιεργήσουν το έδαφος για να τύχουν θετικής στήριξης τα ελληνικά ζητήματα από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Στη σημερινή συγκυρία όπου οι απειλές και οι αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας πολλαπλασιάζονται, η αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων με κοντόφθαλμη λογική και μικροκομματικούς καιροσκοπισμούς μπορεί να αποβεί μοιραία για την εθνική μας υπόσταση.Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι τεράστιας σημασίας και η αντιμετώπισής τους απαιτεί εθνική συναίνεση,  συγκεκριμένη και στοχευμένη εθνική στρατηγική, αλλά και πολιτική βούληση.
*Ο κ. Πλακιωτάκης είναι πρ. πρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου