, Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Δύσκολα γυρίζει το… ματς

του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαφορά 14% υπέρ ΝΔ, ALCO διαφορά 9,5% υπέρ ΝΔ, Interview διαφορά 10,5% υπέρ ΝΔ. ΟΚ, ξέρω εκεί στο Μαξίμου δεν πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις γιατί έπεσαν έξω στις εκλογές, γιατί έπεσαν έξω στο δημοψήφισμα, γιατί δεν «πρόβλεψαν» το Brexit, γιατί απέτυχαν ακόμα να δουν και την εκλογή Trump. Έτσι είναι, αν έτσι τους βολεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την επαφή με τον κόσμο που τον στήριξε σε όλες τις εκλογικές δοκιμασίες.
Με την χαμηλότερη συσπείρωση που έχω δει ποτέ σε μεγάλο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση και με τους περισσότερους πρώην ψηφοφόρους του να δηλώνουν πως δεν θα πάνε στην κάλπη (εκδηλώνοντας έτσι την πίκρα τους και για την κοροϊδία που υπέστησαν για ακόμη μια φορά), ή δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν, το ματς δύσκολα γυρίζει. Κι αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση, που αν και στο προσκήνιο αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις, στο παρασκήνιο τις διαβάζει σαν Ευαγγέλιο.
Η «13η» σύνταξη που μοίρασε στους συνταξιούχους, που ουσιαστικά λειτούργησε ως πείραμα για να δει αν μπορεί ακόμα να γυρίσει το παιχνίδι, δεν έδωσε στην κυβέρνηση τους δημοσκοπικούς πόντους που θα ήθελε. Το κλείσιμο της αξιολόγησης επίσης ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο Έλληνα που δίνει καθημερινή μάχη επιβίωσης. Άλλωστε μετά το κλείσιμο κάθε αξιολόγησης η ζωή μας μάλλον χειρότερη γινόταν παρά καλύτερη.
Το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, τα μπλοκάκια, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι απελπισμένοι άνεργοι, είναι θέματα που θα προκαλέσουν επιπλέον κυβερνητική ασφυξία, είναι θέματα που σκάνε ή θα σκάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα και τα οποία θα χρεωθεί αποκλειστικά η παρούσα κυβέρνηση με τους χειρισμούς της. Τα σαντουϊτσάκια της Κα. Φωτίου στα σχολεία, δεν φτάνουν για να αλλάξει το κλίμα. Ο Έλληνας δεν θέλει τάϊσμα, θέλει δουλειές, θέλει, παιδεία, θέλει αξιοπρεπή υγεία. Όχι ελεημοσύνες!
Επίσης δεν πρέπει να κάνει εντύπωση το χαμηλό δημοσκοπικό βαρομετρικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το να βρίσκεις τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστό (ενδεχομένως σε μικρό χρονικό διάστημα και με μονοψήφιο ποσοστό), δεν είναι κάτι που πρέπει να φαίνεται περίεργο. Όλοι θυμόμαστε από πού ξεκίνησε, με ποιο τρόπο έγινε αυτό που έγινε, αλλά και αυτό που μπορεί να ξαναγίνει.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview