, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

Γράφει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας Ντίνος Κωστόπουλος
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ  προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπα οι πολίτες, αφού πλέον τα χρήματα δεν φτάνουν για κανέναν! Τα εμπορικά καταστήματα βιώνουν ίσως τη μεγαλύτερη κρίση όλων των ετών και τα έξοδα έχουν υπερκαλύψει τα… αναμενόμενα έσοδα κατά πολλές φορές! Τον Ιανουάριο λένε οι μετρήσεις της Γεν. Γραμματείας Εσόδων, έμεινα απλήρωτοι φόροι ύψους 1,6 δις ευρώ (!) ενώ ταυτόχρονα πάνω από μισό εκατομμύριο ασφαλισμένοι δεν κατέβαλαν τις… εισφορές τους στον ΕΦΚΑ. Οι επαγγελματίες που είδαν τις νέες εξωφρενικές «εισφορές» τους, ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και ζητούν την άμεση απόσυρση ή αναθεώρηση των… υπολογισμών Κατρούγκαλου, γιατί είναι αδύνατον να ανταποκριθούν.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ στην αγορά ξανά, οδηγούν σε χιλιάδες νέα «λουκέτα» και σε στρατιές νέων ανέργων, που έρχονται να προστεθούν στο 1,5 εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργων της 8ετούς λιτότητας και καταστροφής της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος δίνει τα δραματικά στοιχεία της «πραγματικής οικονομίας» στο χώρο της άλλοτε ανθούσας βιοτεχνίας, που είναι γεγονός ότι κλείνουν υπερδιπλάσιες επιχειρήσεις από αυτές που… ανοίγουν! Από την άλλη πλευρά, τα επιμελητήρια με τις ΜΜΕ δίνουν μια ακόμη ζοφερή πραγματικότητα: Κάθε μέρα βάζουν «λουκέτα» 94 εμπορικά καταστήματα ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς η κατανάλωση ακόμη και στα σουπερμάρκετ, που καταγράφουν ρεκόρ μείωσης στις πωλήσεις τροφίμων!
ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ και των Τραπεζών που βλέπουν να συνεχίζονται ξανά οι εκροές αποταμιεύσεων και εμβασμάτων στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που «γεννιούνται» νέα κόκκινα δάνεια, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τις δόσεις τους. Στους τραπεζικούς κύκλους πλέον, η… «ανησυχία» για νέα ανακεφαλαιοποίηση και «κούρεμα» καταθέσεων, δεν είναι πια ένα ενδεχόμενο, αλλά η «μόνη λύση» αν σύντομα δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές!
ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ εξ αιτίας της καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» όλες οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και προμηθευτές. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα που δίδονται στη δημοσιότητα. Έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα περί τα 11 δις και έχει από αυτά το Κράτος πληρώσει προς ιδιώτες, μόνον 80 εκατομμύρια ευρώ (!) δηλαδή ούτε το 1%. Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι αναρωτιούνται με… νόημα: “τι ετοιμάζει η κυβέρνηση με αυτήν την πρωτοφανή κατακράτηση χρημάτων;”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ και τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι «κρυφές» χρεώσεις – χαράτσια στους λογαριασμούς των πολιτών, θα ασχοληθούμε την άλλη εβδομάδα… Προς το παρόν, κι ενώ ο «Γολγοθάς» του Έλληνα φορολογούμενου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τους… «θεσμούς», ας ευχηθούμε με νόημα σε όλους «Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση του 1821» και Χρόνια Πολλά…