03:47, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

του Ντίνου Κωστόπουλου*
ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ Η ΠΟΛΗ… Η επταετής οικονομική κρίση, η βαριά φορολογία, η έλλειψη μετρητών και η απραγία της αγοράς μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε …έρημη πόλη! Ώρα 12 το μεσημέρι, κεντρικοί δρόμοι που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και κίνηση, είναι άδειοι, αφού πλέον κάθε μετακίνηση είναι υπολογίσιμη λόγω των ακριβών καυσίμων! Κι όταν πέφτει η νύχτα, στην Τσιμισκή από τις 10 η ώρα, μόνο τα διπλοπαρκαρισμένα ταξί βλέπεις, που πολλοί οδηγοί τους τα …σπρώχνουν με τα χέρια, γιατί κάθε άναμα της μηχανής κοστίζει και οι πελάτες είναι πλέον λιγοστοί.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ… για 400.000 ασφαλισμένους των ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται στον ΟΑΕΕ προβλέπονται με το νέο ασφαλιστικό για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έγιναν μετά τις 12 Μαΐου 2016 γιατί το 55% εξ αυτών οφείλουν εισφορές στο ταμείο τους! Η λίστα εκτός από τους εμπόρους και τους επιτηδευματίες μεγαλώνει με τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ. οι οποίοι από 1ης Ιανουαρίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές από 27% έως 38% – πέραν του φόρου 29% – για να λάβουν άγνωστο πότε συντάξεις πείνας. Δηλαδή με το Νόμο Κατρούγκαλου οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μετατραπεί σε δυσβάσταχτο φόρο! Άραγε, θα επιβιώσει κανείς από αυτήν την ανελέητη φορολεηλασία και καταστροφή;
ΒΡΟΥΜ-ΒΡΟΥΜ! Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες στον κάμπο και ετοιμάζονται για πρωτοφανείς μεγάλες κινητοποιήσεις. Οι αγρότες της Θεσσαλίας χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κομματικές παρατάξεις, ενωμένοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στα επερχόμενα στο εισόδημά τους, στο ασφαλιστικό και στις επιδοτήσεις που “κόβονται” ή καθυστερούν αδικαιολόγητα.
ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ… Έγκριτοι Ισπανοί ιστορικοί και οικονομολόγοι δημοσίευσαν προ ημερών άρθρο υπό τον τίτλο “Τα χρέη της ναζιστικής Γερμανίας προς τους Έλληνες ξεπερνούν κατά πολύ απ’ όσα ζητούν Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα” κάνοντας εκτενή απολογισμό των γεγονότων, από το αναγκαστικό τότε δάνειο που επεβλήθη στην Ελλάδα επί κατοχής, μέχρι την συνδιάσκεψη του 1953 για την διαγραφή του 63% του Γερμανικού εξωτερικού χρέους και τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων της Γερμανίας του 1960 λόγω της ενοποίησής της με την Ανατολική Γερμανία. Ο υπολογισμός της καταστροφής που εκτιμούν οι Ισπανοί επιστήμονες και που πρέπει η Γερμανία να καταβάλει προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 300 δις ευρώ, ενώ κατ’ άλλες εκτιμήσεις όπως αυτή του πρώην συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί ξεπερνούν τα 560 δις ευρώ (!) χωρίς τον συνυπολογισμό των τόκων!
Ο καθηγητής Κάρλος Ντιάθ τονίζει χαρακτηριστικά ότι “Η Γερμανία ήταν πρωταγωνιστής στις βαριές εθνικές χρεοκοπίες και η Ευρώπη οφείλει να διδαχθεί πως όταν φέρνουν έναν ολόκληρο λαό στην απογοήτευση και την ταπείνωση, ο δρόμος προς τον εξτρεμισμό ανοίγει διάπλατα και προ αυτού του κινδύνου οφείλει να αντιδράσει”. Η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους, να αξιώσει την επίλυση του εξωτερικού χρέους της, με όρους πανομοιότυπους με εκείνους της Γερμανίας. Η επιβολή ως προαπαιτούμενου για τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου της διάλυσης της Επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, επιβεβαιώνει αναίσχυντα όλα αυτά, που δυστυχώς δεν αποτελούν μόνο μια προκλητική παραβίαση του Συντάγματος και του Δικαίου σε βάρος μιας χώρας που βιαίως οδηγήθηκε επί επτά συνεχή χρόνια στην καταστροφή, αλλά και μια μεθοδευμένη χρεοκοπία στο πλαίσιο της “νομιμότητας” με παράλογες οικονομικές δεσμεύσεις που προήλθαν από ανίερες συμφωνίες και μίζες πολιτικών για την αγορά οπλικών συστημάτων (υποβρύχια κλπ.) το C4I της SIEMENS και τόσα άλλα.
*Ο κ. Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.