, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Η ΜΚΟ που δεν πήρε χρήματα…

του Σταύρου Μπουφίδη*
Επειδή ακούγονται διάφορα για τις ΜΚΟ και τον πακτωλό χρημάτων που έχουν πάρει θα ήθελα να σημειώσω το εξής για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Προκειμένου να παραμείνουν ανεξάρτητοι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δεχτεί ποτέ χρήματα της ΕΕ για τα προγράμματά τους που αφορούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται πλέον χρήματα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία σε καμία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η οργάνωση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε ένδειξη αντίθεσης στις καταστροφικές πολιτικές αποτροπής της ΕΕ και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να απωθηθούν οι άνθρωποι και η δυστυχία τους από τις ακτές της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας κυρίως φροντίδα ψυχικής υγείας, φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και φροντίδα σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τοπικές εθελοντικές οργανώσεις, έχουν μοιράσει χιλιάδες κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη Λέσβο από τις αρχές του 2016. Στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν συνεδρίες φροντίδας ψυχικής υγείας και παρέχουν στέγη σε έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και οικογένειες, ενώ συνεχίζουν να κλιμακώνουν τη δυνατότητα παρέμβασής τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα στέγασης φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 64 ανθρώπους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από το 1996.
Οι δραστηριότητες της οργάνωσης αυξήθηκαν και πήραν τη μορφή επείγουσας παρέμβασης το 2015, όταν χιλιάδες άνθρωποι έφταναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και διέσχιζαν τα Βαλκάνια για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους στην Ευρώπη.
*Ο κ. Μπουφίδης είναι ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη