, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Η… παγίδα του Τσίπρα και η παγίδα του Σόιμπλε

του Νίκου Καραμανλή
Λίγες ώρες πριν η Ελλάδα να γιορτάσει τη Γέννηση του Κυρίου, δύο ευχές μπορεί να δώσει κανείς: Υγεία και να είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα της κρίσης. Εάν για το πρώτο υπάρχει ελπίδα, λόγω της προόδου της επιστήμης και της πίστης στον Θεό, για το δεύτερο τα μηνύματα που προσλαμβάνονται από τη στάση κυβέρνησης και δανειστών μόνο αισιόδοξα δεν είναι! Από τη μία έχουμε τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, και από την άλλη τις πιο ακραίες φωνές στους κόλπους των δανειστών, που εισηγούνται σκληρή στάση απέναντι στην «ανυπακοή» της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η χώρα κινδυνεύει να συρθεί σε έναν νέο κύκλο ύφεσης και μιζέριας.
Είναι τα έβδομα… μνημονιακά Χριστούγεννα και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλους κλυδωνισμούς. Οι πολίτες έχουν υποφέρει αρκετά, προκειμένου με πόνο και με κόπο να κρατηθεί η πατρίδα μας στην Ευρωζώνη και να μη διολισθήσει στα επίπεδα χωρών που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ανεπτυγμένες. Ο Αλέξης Τσίπρας, που δείχνει να στήνει παγίδα στη Νέα Δημοκρατία, αγνοεί επιδεικτικά πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι άλλοι «ιέρακες» της λιτότητας καραδοκούν. Είτε αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου είτε όχι, το σενάριο του Grexit βρίσκεται ξανά στο τραπέζι, χάρη σε αδέξιους χειρισμούς από τους μεν και εμμονές από τους δε. Την ίδια ώρα, η αντιευρωπαϊκή ρητορική που ανασύρει από το ντουλάπι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα και στην όποια επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Κακά τα ψέματα, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα πάμε σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχουν οι κάλπες και, μάλιστα, με σκληρή έως αντιευρωπαϊκή ατζέντα. Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι έχουν μπροστά τους τις δικές τους εκλογικές αναμετρήσεις και τη διόγκωση ενός ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού. Μπορεί στην Αυστρία την ύστατη ώρα η Άκρα Δεξιά να ηττήθηκε, ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι άλλο. Κάποιοι, μάλιστα, αδυνατούν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους για ποιον λόγο ένας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί «δικά τους δανεικά», για να δώσει έστω και ένα εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Το 2017 δεν είναι 2015. Οι πρόωρες εκλογές (ή οι όποιες κάλπες έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας) δεν θα έχουν κανένα νόημα, εάν οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πολιτικό πνιγμό. Ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: Είτε να καταλήξει σε μία ακόμη δυσβάστακτη συμφωνία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία, προβάλλοντας άλλη μία «περήφανη διαπραγμάτευση», είτε να οδηγήσει τη χώρα το συντομότερο σε εκλογές, χωρίς να στήνει παγίδες στον επόμενο –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– πρωθυπουργό. Την τρίτη επιλογή, μέρες που είναι, καλύτερα να μην τη συζητάμε. Καλά Χριστούγεννα!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.