18:51, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Καημένοι εργοδότες

της Ρίας Καλφακάκου*
Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο δύο εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Θεσσαλονίκης ήρθαν να καταγγείλουν σοβαρές παραβάσεις υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους, καθώς και  τις εργασιακές σχέσεις που δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, μια και η εταιρία αλλάζει διαρκώς επωνυμία και  κάνει συνεχώς νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους. Επίσης στην έγγραφη καταγγελία τους, μιλούσαν για απειλές εναντίον όσων διαμαρτύρονταν, υπενθυμίζοντας την γνωστή υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της συνδικαλίστριας που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, και σήμερα είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η  σχέση του κ. Οικονομάκη, εργοδότη και καταγγελλόμενου ως ηθικού αυτουργού στην υπόθεση Κούνεβα, με τις σημερινές “ανακυκλούμενες ” ως προς την νομική μορφή εταιρίες ανακύκλωσης, ενισχύει την πεποίθηση πως υπάρχει και καπνός και φωτιά.Αφού διαβάστηκαν τα βασικά σημεία της ανακοίνωσής τους, δεν τους δόθηκε ο λόγος, με την αιτιολόγηση πως δεν είχαν επίσημο σύλλογο, ενώ στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο συχνά έχει δοθεί ο λόγος σε κατοίκους ή γονείς που παρουσιάζουν τα προβλήματα μιας γειτονιάς ή ενός σχολείου χωρίς να έχουν καμία επίσημη ιδιότητα.
Η υποβάθμιση ενός τέτοιου θέματος, για παραβιάσεις από μια εταιρία στην οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλοι δήμοι είναι οι κύριοι προμηθευτές ανακυκλώσιμων υλικών της καταγγελλόμενης Μονάδας, ήταν το λιγότερο άτοπη, και αφήνει πολλά ερωτηματικά. Ευτυχώς υπήρξε άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που διέταξε έκτακτη επιθεώρηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στις εγκαταστάσεις της Μονάδας ,κατά την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζόμενων.
Η διοίκηση του δήμου οφείλει να παρέμβει  πλέον ενεργά, ενόψει και της 3μερούς διαβούλευσης  εργαζόμενων και εργοδοσίας  με το υπουργείο Εργασίας. Και να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τους εργοδότες που δεν σέβονται τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, πως δεν θα επιτρέψουμε  να υπάρξει καμία νέα υπόθεση Κούνεβα, και  θα είμαστε όλοι , ο δημοκρατικός λαός της πόλης, ο δήμος Θεσσαλονίκης , και τα εργατικά σωματεία σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων.
*Η κ. Καλφακάκου είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης