, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Με λίστα ή με σταυρό

του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Επειδή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές έχει ανοίξει για τα καλά –άσχετα από τι λέει ο πρωθυπουργός– είναι ένα θέμα αν αυτές γίνουν πριν την λήξη του 18μηνου (Μάρτιο του ’17) ή μετά από αυτήν την ημερομηνία. Αν δηλαδή τον πρωθυπουργό τον βολεύει η λίστα ή ο σταυρός. Οι αναλύσεις που ακούω είναι ότι τον βολεύει η λίστα και την ακούω κυρίως από την πλευρά των Νεοδημοκρατών. Το επιχείρημα τους είναι ότι έτσι θα απαλλαγεί ακόμα μια φορά από αυτούς που θα μπορούσαν να είναι ατίθασοι. Υπάρχουν τέτοιοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ; Ασφαλώς και δεν υπάρχουν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι οι πιο πρόθυμοι να υπογράψουν με τον πιο πειθαρχημένο τρόπο τα πιο απίστευτα μέτρα. Άρα γιατί να θέλει να απαλλαγεί από την πιο δεμένη και ονειρεμένη για κάθε πρόεδρο κόμματος κοινοβουλευτική ομάδα;
Επίσης αυτοί που ισχυρίζονται ότι στον Τσίπρα συμφέρει η λίστα και θυμίζω είναι κυρίως ΝΔκράτες, δεν λαμβάνουν υπ’ όψη ότι αν γίνουν αλλαγές στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα (πόσο δεύτερο δεν παίζει κανέναν ρόλο), τότε αμέσως-αμέσως εκλέγει 50 λιγότερους βουλευτές. Αν και δεν θα είναι μόνο 50 οι λιγότεροι, θα είναι πολλοί περισσότεροι. Αν λοιπόν γίνουν αλλαγές και δεν μπουν κάποιοι στις λίστες που είναι ήδη βουλευτές, τότε αυτοί που δεν θα μπουν ενώ είναι θα του κάνουν πόλεμο (θα επιδιώξουν να μπουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων). Ακόμα, αυτοί που δεν θα κοπούν και θα είναι σε εκλόγιμη θέση μαζί με αυτούς που θα μπουν στις λίστες απλά για να γεμίσουνε τα ψηφοδέλτια αλλά δεν θα έχουν καμία ελπίδα να εκλεγούν, τότε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμα χειρότερα από αυτά που βλέπουμε σήμερα.
Αντίθετα, ο Μητσοτάκης θα ήθελε λίστα και όχι σταυρό. Με τους επιπλέον βουλευτές που θα εκλέξει (+ 50 με την μία λόγω εκλογικού νόμου, το λιγότερο), θα μπορούσε να διατηρήσει την σειρά εκλογής μέχρι και σε επίπεδο δευτέρου επιλαχόντος και να προσθέσει σε εκλόγιμες θέσεις δικούς του ή τέλος πάντων όσους θεωρεί ότι θα του είναι χρήσιμοι στην επόμενη Βουλή. Έτσι δεν δημιουργεί και κανένα εσωκομματικό πρόβλημα. Και έχει υποψήφιους που θα έχουν κίνητρο να κάνουν σωστή και αποδοτική προεκλογική εκστρατεία μιας και η πιθανότητα εκλογής θα είναι πολύ μεγάλη. Αν ισχύει η παραπάνω ανάλυση, τότε αποκλείω εκλογές πριν τις 18 Μαρτίου 2017.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «INTERVIEW»