Ο Ομπάμα το ζήτησε, το Βερολίνο το θέλει;

 
του Νικολάου Καραμανλή
Την ώρα που το Air Force One βρισκόταν στον αέρα, με κατεύθυνση το Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντούσε –εμμέσως πλην σαφώς– στον Μπαράκ Ομπάμα ότι «όποιος γνωρίζει έστω και λίγο Οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να τα καταφέρει». Το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας, στο δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ, είναι ακόμη νωρίς για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αυτό, όμως, για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στην πιο στενή σύμμαχο και εταίρο του, καθ’ όλη τη διάρκεια της οκταετίας του στον Λευκό Οίκο, το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε στην Αθήνα, για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.
Σε έναν πλανήτη, ωστόσο, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και όλοι προετοιμάζονται για κοσμογονικές αλλαγές, κανείς δεν θα πόνταρε τα χρήματά του στο ότι το αίτημα του απερχόμενου «πλανητάρχη» θα βρει ανταπόκριση. Δεν χρειαζόταν να έρθει στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα για να μας πει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι κάτι που πλέον όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες ομολογούν, με τις φυγόκεντρες τάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση –ιδιαίτερα μετά το Brexit– να ενισχύονται. Παρ’ όλα αυτά, το «ιερατείο» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμένει στο δόγμα «νυν υπέρ πάντων η λιτότητα», δείχνοντας ίσως και μια διάθεση… τιμωρίας της «απείθαρχης» Ελλάδας, καθώς επίσης και ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και στη διάθεση που υπάρχει για συνέχιση των σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, έσπευσε να προειδοποιήσει στη «Wall Street Journal» ότι τυχόν αναβολή για λήψη της απόφασης ελάφρυνσης του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία στην Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της. «Αν κλωτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν, επίσης, τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, επειδή πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ναι μεν είναι σημαντική και άξια αναφοράς η ρητορική του Μπαράκ Ομπάμα περί ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο έρχεται στο τέλος της θητείας του και ενώ έχει ήδη εκλεγεί ο αντικαταστάτης του στο προεδρικό αξίωμα. Εάν, επομένως, ήθελε να βοηθήσει πιο ουσιαστικά, μήπως θα έπρεπε να είχε δράσει λίγο νωρίτερα;