, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ο αφηνιασμένος «σουλτάνος» και η απροετοίμαστη Ελλάδα

 
του Νικολάου Καραμανλή
«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί». Η δήλωση αυτή του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου απομακρύνεται συνεχώς από την έννοια και τις αρχές της Δημοκρατίας, δείχνει ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Γιατί, ακόμη κι αν κανείς εκλάβει ως λεονταρισμούς τα όσα λέει –όλο και πιο συχνά, όλο και πιο βροντερά πλέον– ο αφηνιασμένος «σουλτάνος» για τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν μπορεί να παραγνωρίσει την απειλή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια και προσδοκούν να πατήσουν σε ευρωπαϊκό (άρα σε ελληνικό πρώτα) έδαφος.
Η απειλή κατάρρευσης της συμφωνίας Βρυξελλών – Άγκυρας για το Προσφυγικό πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η Κομισιόν, παρά τα μεγάλα λόγια και κάποια εκατομμύρια ευρώ, έχει αφήσει παντελώς μόνη της την Ελλάδα να διαχειριστεί μία κρίση που είναι πολύ πάνω από τις δυνάμεις της. Δεν πρέπει, μάλιστα, κανείς να παραγνωρίζει ότι, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να… εκτονώσει την οργή του με καραβιές προσφύγων και μεταναστών, η χώρα μας είναι η πρώτη που θα νιώσει τις επιπτώσεις. Και, δυστυχώς, είναι παντελώς απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο. Το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου και κυρίως τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την είδηση του θανάτου γιαγιάς και εγγονιού από έκρηξη φιάλης υγραερίου, ήρθαν να μας δείξουν ότι η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο – κάτι που επιβάλλει λύσεις και όχι θεωρητικές και ακτιβιστικές προσεγγίσεις, ανέξοδες διαπιστώσεις και ευχολόγια.
Ταυτόχρονα, παρά τα όσα διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου για τηλεφωνική επικοινωνία Ντόναλντ Τραμπ – Αλέξη Τσίπρα με πρωτοβουλία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, είναι λάθος να περιμένουμε αμερικανική χείρα βοηθείας. Η Ουάσινγκτον διανύει μεταβατική περίοδο και δεν θα παρέμβει, παρά μόνο υπάρξει κίνδυνος θερμού επεισοδίου.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Θράκη ενέχει ισχυρούς συμβολισμούς –καθώς γίνεται σε χρόνο που οι αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας χτυπάνε κόκκινο–, στέλνει, όμως, και λάθος μηνύματα. Διότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να θυμούνται τους ακρίτες και τη μουσουλμανική μειονότητα σε περιόδους κρίσης ή εθνικών εκλογών. «Μιλώ σε έναν δήμο από τους πιο φτωχούς της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συγκέντρωση στη Φίλλυρα Ροδόπης. Δεν είπε, όμως, τι έκανε τα χρόνια που κυβερνά τον τόπο για να αντιμετωπιστεί αυτή η φτώχεια. Μήπως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να επανεξετάσει και να επαναπροσεγγίσει τα ζητήματα της ευαίσθητης αυτής περιοχής πιο ουσιαστικά;

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.