01:00, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Τα περιθώρια στενεύουν για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης

katerina-markouΤης Κατερίνας Μάρκου*

Όταν το 2008 ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, αείμνηστος Θανάσης Νάκος εγκαινίαζε τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τον χαρακτήριζε ως το βασικότερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στον Νομό Θεσσαλονίκης. Αυτό γιατί το έργο θα έδινε τη δυνατότητα για παύση της λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων, αλλά και ακόμη 16 ενεργών χωματερών μέχρι το τέλος του έτους στην περιοχή!

5 χρόνια μετά, οι προσδοκίες αυτές φαίνεται να έχουν διαψευστεί.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν πολίτες και περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της περιοχής,

-Ο Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού (4ου βαθμού) δεν λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έχουν παρατηρηθεί και ελλείψεις των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία του.

– Επικρατεί έντονη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα, προφανώς από την απελευθέρωση αερίων λόγω της αποσύνθεσης των απορριμμάτων, προκαλώντας έντονη δυσφορία στους κατοίκους αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

– Ο όγκος των απορριμμάτων που δέχονται τα κελιά του ΧΥΤΑ είναι πολλαπλάσιος του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ορθής και ασφαλούς λειτουργίας των κελιών. Λόγω της υπερπλήρωσης, τα διασταλλάζοντα περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα, διαχεόμενα στον κάμπο του Λαγκαδά, στις γεωτρήσεις πόσιμου νερού και, τελικά, στην Κορώνεια, μέσω του χειμάρρου Μπογδάνα, που είναι ο βασικός τροφοδότης με νερό της λίμνης. Υπενθυμίζεται σχετικώς η πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας για την περιβαλλοντική  υποβάθμιση της λίμνης.

– Με βάση τα αποτελέσματα ανάλυσης δειγμάτων  από το ρέμα που διέρχεται εντός της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ και οδηγεί στο φυσικό αποδέκτη, αλλά και από τη δεξαμενή καθίζησης που διενήργησε στα τέλη Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», προκύπτουν σημαντικές υπερβάσεις από τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία τιμές για τη διάθεση αποβλήτων σε φυσικούς αποδέκτες.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, φορείς και κάτοικοι της οποίας έχουν προχωρήσει σε συμβολικούς αποκλεισμούς του ΧΥΤΑ και σε άλλες κινητοποιήσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Λαγκαδά εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Την ίδια ώρα, δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκλογές για τη σύσταση του νέου – Περιφερειακού πια – Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2012.

Η υπόθεση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης φέρνει στο φως άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας. Παρά την καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους παράνομους ΧΥΤΑ και τις χωματερές το 2005, αλλά και παρά την υιοθέτηση νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση, το 83% των απορριμμάτων της χώρας καταλήγει στη γη και στο νερό (στοιχεία Eurostat 2010).

Τα περιθώρια στενεύουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή του Λαγκαδά. Περιμένουμε από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφαλούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Άμεσα. Τώρα!

*Η κ. Μάρκου είναι  βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

της Δημοκρατικής Αριστεράς