, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Τα «όπλα» της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

του Νίκου Καραμανλή
Υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει την Τουρκία να κάνει… τσαμπουκάδες στο Αιγαίο κάθε φορά που έχει εσωτερικά προβλήματα. Όμως, με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πανίσχυρο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ένα βήμα προτού γίνει… σουλτάνος και με το… Σύνταγμα, είναι μάλλον εσφαλμένο να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο. Η ρητορική των κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές προκλήσεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, έχουν κίνητρο την ανατροπή του ισχύοντος status quo. Η… βαρκάδα του στρατηγού Ακάρ με πυραυλάκατο και φουσκωτά με καταδρομείς γύρω από τα Ίμια και οι 138 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μέσα σε μιάμιση ώρα φαίνεται πως «ταρακούνησαν» την κυβέρνηση.
Όμως, δεν θα έπρεπε! Ο Ερντογάν εδώ και μήνες είχε δείξει τις προθέσεις του, ανασύροντας από το… πουθενά τη Συνθήκη της Λωζάννης και απαιτώντας αλλαγή! Τότε το Μέγαρο Μαξίμου –και μεγάλη μερίδα του εγχώριου πολιτικού συστήματος– είχε δείξει υπέρμετρη ανοχή (έως και εφησυχασμό), έχοντας κατά νου ότι, παρά τους… τσαμπουκάδες, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με Δυτικά πρότυπα. Μέγα σφάλμα, καθώς ο «σουλτάνος», καθοδηγούμενος από άκρατο εθνικισμό, κακό Ισλαμισμό και μεγαλομανία, δείχνει ικανός να δώσει εντολή για ένα «θερμό» επεισόδιο.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών και το στεφάνι που έριξε ο Πάνος Καμμένος στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών του ΠΝ (Χρ. Καραθανάσης, Παν. Βλαχάκος, Έκτ. Γιαλοψός) εξόργισαν την Άγκυρα. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κάποιος και την… ατυχή έμπνευση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, να ανακοινώσει σχέδια εποικισμού 18 ξερονησιών και βραχονησίδων. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται καταχρηστικά πολλές βραχονησίδες, όπως και τα Ίμια, αλλά η Τουρκία δεν θα της επιτρέψει ποτέ να ανοίξει νέους χώρους γύρω από αυτές», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε… συστάσεις στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και προειδοποίησε ότι «τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιου… ατυχήματος».
Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι πόσο έτοιμοι είμαστε για να κόψουμε τις «ορέξεις» των Τούρκων. Είναι σαφές ότι –πέρα από ανακοινώσεις και ευχολόγια– δεν «δικαιούμαστε» να περιμένουμε κάτι από την Ευρωπαϊκή Ένωση (οι Βρυξέλλες ασχολούνται μόνο με τη λιτότητα!). Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δείξει τις προθέσεις του απέναντι σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, ενώ μόλις πριν από μερικά 24ωρα ορκίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η πατρίδα μας, χωρίς φοβικά σύνδρομα, με συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, οφείλει δύο πράγματα: Να αξιοποιήσει όλο το διπλωματικό της κεφάλαιο για να καταγγείλει (ακόμη και στο ΝΑΤΟ) τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και να προετοιμαστεί σε στρατιωτικό επίπεδο!