, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Το Ποσειδώνιο καθρέφτης της κατάντιας μας, γράφει για την KARFITSA ο Αρ. Φωκάς

Του Άρη Φωκά*
Στις  9 Ιανουαρίου του 2017 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απαντώντας σε ερώτηση που είχα καταθέσει σχετικά με την τραγική κατάσταση των κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως μέχρι τις 31 Μαρτίου επρόκειτο να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στο Ποσειδώνιο.
Τέσσερις μήνες μετά, το Ποσειδώνιο παραμένει ακόμη κλειστό με τους υπεύθυνους να παραπέμπουν για τη λήξη των εργασιών από Σεπτέμβριο και βλέπουμε… Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με τα στελέχη της ΓΓΑ  βασική αιτία της καθυστέρησης είναι οι ατέλειες στη μελέτη του έργου, μια μελέτη, όμως, που σύμφωνα με την ίδια απάντηση του Υπουργού, είχαν αναλάβει οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού!  Μύλος δηλαδή, προχειροδουλειές, κρυφτούλι ώστε να αποποιηθούν οι πάντες τις ευθύνες τους για το γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα κολυμβητήριά μας παραμένει κλειστό, την ώρα που το άλλο, το Εθνικό, είναι ίσως το μοναδικό κολυμβητήριο στην Ευρώπη που λειτουργεί σήμερα χωρίς οικοδομική άδεια…
Στο μεταξύ, χιλιάδες κολυμβητές, αθλητές των ομάδων υγρού στίβου της πόλης εξακολουθούν να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, με ορατό το ενδεχόμενο η νέα αγωνιστική χρονιά να τους βρει σε κάποια άλλη πόλη με κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτά εν έτει 2017 σε μια πόλη με τη δική της, μοναδική προσφορά στο παγκόσμιο αθλητισμό, που ανέδειξε και αναδεικνύει Ολυμπιονίκες, δεκάδες κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες. Με το κράτος διαχρονικά απόν, με ανύπαρκτες υποδομές.
Σε ένα θα συμφωνήσω με τον Υφυπουργό Αθλητισμού: όταν επισκέφτηκε το Ποσειδώνιο στα τέλη Μαρτίου φέτος, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «παρατημένη πόλη» σε ότι αφορά τις ελλείψεις και τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων και παρομοίωσε την εικόνα του Ποσειδωνίου με τον «καθρέφτη» που αντανακλά τη λογική και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αθλητική υποδομή της χώρας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το ζήτημα, όμως, είναι να εντοπίζουμε το κακό και να το διορθώνουμε. Αλλιώς κύριε Υπουργέ, δεν θα διαφέρετε από τους προηγούμενους… Δυστυχώς, δυο χρόνια τώρα, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει. Και πάντως, όχι αυτά που δικαιούται η Θεσσαλονίκη.
Και αυτό είναι το μεγάλο ατύχημα της πόλης που τα κόμματα εξουσίας θυμούνται μόνο παραμονές της ΔΕΘ…
*Ο κ. Φωκάς είναι βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων