Το αλαλούμ με τα «μπλοκάκια» οδηγεί σε… φοροδιαφυγή
Του Νίκου Καραμανλή
Παρότι για μήνες ολόκληρους το 2016 τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εξήγγελλαν αλλαγές στα «μπλοκάκια», τελικά έχουμε ήδη διανύσει τις πρώτες ημέρες του 2017 και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι θα ισχύει στο εξής. Ένα ακόμη δείγμα κυβερνητικής ανεπάρκειας στην άσκηση Δημόσιας Διοίκησης, καθώς, ακόμη και όταν προσπαθεί να εφαρμόσει την πολιτική που η ίδια επέλεξε και ψήφισε, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα και χρειάζονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλοι χαμένοι είναι οι πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μη γνωρίζουν πόσα περισσότερα χρήματα θα δίνουν στον κρατικό κορβανά, ενώ, παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν εκτεθειμένοι σε τυχόν φορολογικό έλεγχο.
Αν κάτι κάνει ακόμη πιο εξωφρενική την πολιτική της κυβέρνησης με τα «μπλοκάκια», αυτό είναι ότι οι πολίτες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους θα κληθούν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο. Το μοναδικό πλήγμα που κατάφερε απέναντι στη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση είναι αυτό μέσω των capital controls –το οποίο δεν συνιστά και επιτυχία–, καθώς, παρά τη ρητορική για «ξεψάχνισμα» των περιβόητων λιστών, οι «συνήθεις ύποπτοι» βρίσκουν τρόπο να ξεγλιστρούν από το δόκανο. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου να απαντά με… διαρροές και non papers, κατηγορώντας από τη μια τα ΜΜΕ ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και από την άλλη τις παλαιότερες κυβερνήσεις ότι διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Ιανουάριος θα είναι ένας… παγωμένος μήνας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους – όχι μόνο λόγω χιονιού. Τις επόμενες ημέρες θα πάρουν την πρώτη «κρυάδα» από τις νέες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι νέες αυτές οφειλές θα «πνίξουν» τους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη καταβάλει τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους πληρώνει μέρος των εισφορών του – κινήσεις οι οποίες δείχνουν ανυπαρξία σχεδίου και αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια αναστήλωσης της πραγματικής οικονομίας και που θα αυξήσουν τα χρέη απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά μία βόλτα σε κάποια εφορία ή στον ΟΑΕΕ, μια συζήτηση με κάποιον παράγοντα της αγοράς αρκεί για να καταλάβει κανείς πως τα «μπλοκάκια» κλείνουν κατά χιλιάδες. Αλήθεια, έχει σκεφτεί η κυβέρνηση τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί οι πιθανότητες είναι δύο και καθόλου θετικές: Είτε θα πάνε στην ανεργία είτε θα επιχειρήσουν να δουλέψουν με «μαύρα» λεφτά – άρα, περισσότερη φοροδιαφυγή! Αλήθεια, πόσο σίγουροι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το ασφαλιστικό σύστημα του κ. Κατρούγκαλου θα τονώσει τα έσοδα και, συνεπώς, τα δημοσιονομικά της χώρας;