, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Επίορκοι… for ever

Της @karapanagiotidu

Ένας από τους λόγους που οι… επίορκοι δεν απολύονται είναι ότι τα υπουργεία δεν γνωρίζουν τον πλήρη αριθμό των απατεώνων, κλεφτών και άλλων λαμογιών του δημοσίου τομέα. Εδώ δεν γνώριζαν πόσους μισθοδοτούσαν και αναγκάστηκαν να κάνουν απογραφή (όπως και με τις συντάξεις) θα γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό αυτών που τα έκλεβαν; (Άλλες φορές μας λένε ότι είναι 4500, άλλες 12500 και μόλις πρόσφατα 7000. Πόσοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικες αποφάσεις και πόσοι εκκρεμούν οι ποινές τους στα εφετεία είναι  … αδιευκρίνιστο) Συνεπώς ένας λόγος είναι η ανικανότητα και η απροθυμία της διοίκησης να κατηγοριοποιήσει σε λίστες τους επίορκους ώστε να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την απόλυσή τους.

Έναν δεύτερο που πάει το μυαλό μου είναι ότι το κάνουν…επίτηδες. Ιδεολογικά! Θα μου πείτε τι είδους ιδεολογία είναι αυτή, που σε καιρό κρίσης και όταν οι πολίτες σου αυτοκτονούν και οι επιχειρήσεις κλείνουν, να  εξακολουθείς να πληρώνεις υπαλλήλους που συνελήφθησαν επ αυτοφώρω να παίρνουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και  να εκβιάζουν; Δεν έχει σημασία. Η ιδεολογία είναι υπερβατική και οι δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη κι αν καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη είναι… ανώτερα όντα. Ανήκουν στην ανώτερη ελίτ και άρα ακόμη κι αν καταδικάστηκαν για παιδεραστία, χρηματισμό, υπεξαιρέσεις κι άλλα παρόμοια, οι φορολογούμενοι πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν τους μισθούς τους!

Ο τρίτος λόγος είναι για να διατηρούν τη ψυχολογία των υπόλοιπων υπαλλήλων σε… υψηλά επίπεδα! Στέλνουν το μήνυμα ” μη φοβάστε αγαπητοί μας υπάλληλοι ότι θα απολυθείτε. Εδώ τους επίορκους, εγκληματίες κρατάμε στις δουλειές τους και μάλιστα τους προάγουμε, εσάς θα αγγίξουμε;” Ωραίος τρόπος για να αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση των υπαλλήλων.

Καταπληκτική Ελληνική επινόηση που εξηγεί και τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών, που αν υπήρχε λογική θα έπρεπε αυτοί πρώτοι να απαιτήσουν να φύγουν τα “μιάσματα” από τον εργασιακό τους χώρο!

Δεν το κάνουν όμως ούτε συνδικαλιστές ούτε όργανα πειθαρχικών συμβουλίων και πέρα από κάθε λογική τους παρέχουν μόνιμη και σθεναρή κάλυψη! 

Όσο για το  νόμο (που αργεί να τελεσιδικήσει) προβλέπει πώς οι δημόσιοι υπάλληλοι για να προσληφθούν και για να διατηρήσουν τη θέση τους πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Όμως συνήθως τελεσιδικεί αφού έχουν βγει στη… σύνταξη! Κανονικά , δηλαδή , δεν θα χρειαζόταν καμία πολιτική βούληση για να γίνει το αυτονόητο.

Θα αρκούσε σε επίπεδο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σταλεί σχετική εντολή αλλά εδω θα σταματήσω. Δεν πρόκειται να μπω στα χωράφια άλλων. Γιατί είναι προς διερεύνηση κατά πόσον κάποιοι έχουν περιπέσει σε ποινικά αδικήματα… παραλείποντας να απολύσουν τους χιλιάδες επίορκους βλάπτοντας το κράτος και παραβαίνοντας το νόμο.