07:39, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

«Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα είναι διαρκές μνημόνιο»

του Θανάση Θεοχαρόπουλου*
Η πραγματική οικονομία της χώρας έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της αντοχής της. Η κοινωνία βοά, η συνοχή της κινδυνεύει να διαρραγεί οριστικά.
Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να λύνει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, δένει τα μάτια της μπροστά στις προκλήσεις. Συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδιο και να εφαρμόζει αναποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.
Η απόφαση του Eurogroup δείχνει ξεκάθαρα πού πάμε τα επόμενα χρόνια. Σε ένα διαρκές μνημόνιο.. Προς τι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί; Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση πέτυχε το χειρότερο μίγμα μεταξύ θέσεων ΔΝΤ και Σόιμπλε ή καλύτερα μεταξύ των “δύο ελεφάντων” σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, όπως αποκάλυψε ο κ. Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποδείχθηκε χειρότερη και από “τα ποντίκια που τουλάχιστον τα σέβονται και τα φοβούνται οι ελέφαντες”. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του Σόιμπλε, και όχι του ΔΝΤ, για μη άμεση γενναία απομείωση του δημοσίου χρέους και πλεονάσματα 3,5% ακόμη και μετά το 2018 και η θέση του ΔΝΤ με την επιμονή του σε μέτρα. Δεν υποτιμώ ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν για το χρέος, κάθε ρύθμιση είναι καλοδεχούμενη, ουσιαστικά όμως δεν θα υπάρχει βραχυπρόθεσμο όφελος. Έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση που ουσιαστικά αρχίζει ελαφρώς το 2040 και ολοκληρώνεται το 2060.
Ας μην υπάρχουν νέες αυταπάτες. Δεν λύθηκε το θέμα του χρέους. Εξάλλου ακόμη και να ρυθμισθεί, γρήγορα θα φθάσουμε στο ίδιο σημείο εάν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο.
Οι δανειστές βεβαίως και έχουν παράλογες απαιτήσεις όπως στα εργασιακά και στον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Να αποκρούσει επιτέλους αποτελεσματικά αυτές τις εμμονές η κυβέρνηση και να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να σταματήσει να δημιουργεί εντυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα που έρχονται.
Μετά την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, η οποία αποτυπώνεται και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που φθάνει τα 93 δις ευρώ, έρχεται νέο τσουνάμι φόρων. Το κυριότερο είναι ότι οι περισσότεροι φόροι είναι έμμεσοι. Η φορολογία γίνεται περισσότερο κοινωνικά άδικη, καθώς η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας επιδεινώνεται.
Χρέος μας είναι να υπάρξει μία προοδευτική πολιτική που θα δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.
Για να δώσουμε προοπτική στον ελληνικό λαό, το κλειδί είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη όμως δεν διατάσσεται, επιτυγχάνεται όταν υπάρχουν πολιτικές που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον, με ένα πλαίσιο ελκυστικό για επενδύσεις, ικανό να προωθήσει τις εξαγωγές και να ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση. Βιώσιμη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται, με την ανεργία στα ύψη και χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της.
Για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζεται επιτέλους να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής με στόχο τον εξορθολογισμό δαπανών και την μείωση της σπατάλης πόρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πραγματικές όμως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι τις απορρυθμίσεις της ΝΔ και τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής χωρίς μία επιδοματική πολιτική αναπαραγωγής της φτώχειας.
Μόνο με εθνική συνεννόηση θα αντιμετωπιστούν και δεν θα διαιωνίζονται οι παθογένειες του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος. Αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και τα κοινωνικά αδιέξοδα θα γίνονται όλο και πιο έντονα.
*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης