, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Έξοδος από το τέλμα: είναι δυνατή;

Ο αριθμός των οφειλετών μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αυξήθηκε κατά 592.000 ! Το γεγονός ότι συγχρόνως με τη δημιουργία πρόσθετων νέων οφειλετών  δημιουργείται και υπερπλεόνασμα σημαίνει ότι αυτοί που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, πληρώνουν αναλογικά πολύ περισσότερα από αυτό που θα τους αναλογούσε αν πλήρωναν όλοι.
Του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΖΙΟΛΑ*
Τούτο πιο απλά σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που εκτός από τη συνέπειά τους, κυριολεκτικά στραγγίζονται… Αυτό είναι η υπερφορολόγηση. Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του είναι και αυτοί που λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα.
Αν δούμε τα πράγματα με απλή λογική, πρέπει να πούμε ότι αυτού του είδους η επιδοματική πολιτική είναι οριακή. Από τη στιγμή που δεν σχετίζεται με τη γενικότερη ανοδική πορεία της οικονομίας, και ιδιαίτερα της πραγματικής, της παραγωγικής οικονομίας, δεν μπορεί να έχει βάθος και διάρκεια. Υπερπλεονάσματα (και ”άνεση διανομής κοινωνικού μερίσματος”) σε μια οικονομία αποδιαρθρωμένη και στάσιμη δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Αν εστιάσουμε σε εκείνα τα μεγέθη που προσδιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, θα παρατηρήσουμε ότι, παρά τα πολλά λόγια για την ανάπτυξη, δεν έχουμε σχεδόν καμία ουσιώδη αλλαγή. Καμία δυναμική με πραγματικούς, υλικούς όρους. Εξάλλου τα καλά λόγια για την ανάπτυξη δεν σημαίνουν και πραγματική ανάπτυξη.
Το παραγωγικό το μοντέλο παραμένει σχεδόν το ίδιο, με ακόμα πιο μειωμένο το ανταγωνιστικό τεχνολογικό του τμήμα.
Οι λίγες επενδύσεις δεν κατευθύνονται σε τομείς τεχνολογικής αιχμής.
Οι εξαγωγές εξακολουθούν να είναι μέσης και χαμηλής τεχνολογίας.
Το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο, -συγκριτικά μεγαλύτερο μετά από 10 χρόνια κρίσης και τρία (3) Μνημόνια ! -,  κι όσο και αν ρυθμίζεται, συμπιέζει αρνητικά την πορεία της οικονομίας.
Η φυσική αύξηση του πληθυσμού δεν υπάρχει, ούτε υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής ενός εξουθενωτικού  για το Έθνος μαρασμού. Το δημογραφικό σε συνάρτηση με την μετανάστευση των 500.000 νέων Ελλήνων επιστημόνων αποστερούν από την ελληνική οικονομία πραγματικούς κινητήρες της και μηχανοδηγούς.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής μεγέθυνσης, σ΄ έναν ανατροφοδοτούμενο εγκλεισμό χαμηλών επιτευγμάτων. Δύσκολα θα ξεφύγει από αυτή με τις υπάρχουσες νοοτροπίες και τον καταθλιπτικά επικρατούντα τρόπο σκέψης.
Η  ποιότητα της συζήτησης και οι διατυπούμενες θέσεις και προτάσεις (μετά από 10 χρόνια βαθειάς κρίσης), που αυτές τις μέρες ανάγλυφα παρουσιάζονται στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό  2019, αποτελούν τον αδιάψευστο, σκληρό, αλλά πραγματικό μάρτυρα όλης αυτής της απογοητευτικής παθογένειας.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλαγή σκέψης και μοντέλων προσέγγισης, αλλαγή συμπεριφοράς συνολικότερα του πολιτικού συστήματος. αλλά και των κοινωνικών στελεχών που επηρεάζουν οικονομικές δομές και  εξελίξεις. Αποτελούν αυτά, προϋποθέσεις για τη δημιουργία και ελπιδοφόρα υποστήριξη ενός Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Οικονομίας και Ανόρθωσης της Ελληνικής Κοινωνίας.
* Ο Ελευθέριος Τζιόλας είναι χημικός μηχανικός και πρώην υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ