, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Από την Καλυψώ στον Γιώργο

Η αντίδραση της κυρίας Καλυψούς Γούλα στην αποκάλυψη από τον καλό συνάδελφο Νίκο Ηλιάδη, μιας μυστικής συνάντησης ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την τότε Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης και υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, έδειχνε υπερβολική. Παραιτήθηκε πάραυτα, όχι μόνο από την υποψηφιότητα για τη δημαρχία, αλλά και από δημοτική σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*

Η ερμηνεία της αντίδρασης της κυρίας Γούλα ήλθε με καθυστέρηση. Ο κ. Μπουτάρης συνυπέγραψε την πρόσκληση για συμμετοχή στη «Γέφυρα» και παρέστη στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα.

Η «Γέφυρα», όμως δεν είναι τυχαία συλλογικότητα. Είναι ένας μοχλός εκλογικής προώθησης του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας του.

Προφανώς η κυρία Γούλα κατάλαβε κάτι το οποίο δεν ήταν ορατό δια γυμνού -πολιτικά- οφθαλμού: Ότι την ίδια στιγμή που η ίδια ήταν η πρόταση της παράταξης του κ. Μπουτάρη για τη δημαρχία, εκείνος έκανε άλλες σκέψεις. Και τον εγκατέλειψε.

Ποιες άλλες σκέψεις έκανε ο δήμαρχος για τις υποψηφιότητες που βρίσκονται κοντά στον ίδιο πολιτικά;

Για την υποψηφιότητα του αντιδημάρχου του Πέτρου Λεκάκη είπε: «Παιδιά εσείς κάνετε ό,τι καταλαβαίνετε».

Στον Σπύρο Βούγια ευχήθηκε «διψήφια νούμερα, για να μπορέσει να διεκδικήσει τη δημαρχία».

Για την Κατερίνα Νοτοπούλου ότι μπορεί να γίνει καλή δήμαρχος για να προσθέσει: «Ο καθένας θα μπορούσε να γίνει καλός δήμαρχος».

Ο μόνος υποψήφιος τον οποίο ο κ. Μπουτάρης στήριξε δημόσια ήταν ο Γιώργος Ορφανός στον οποίο είπε «εγώ εύχομαι στον κ. Ορφανό να είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει».

Όμως πολιτικά, ο κ. Ορφανός, ο οποίος προέρχεται από την κεντροδεξιά, με τον κεντροαριστερό κ. Μπουτάρη όχι μόνο δεν συναντιούνται αλλά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνυπόγραψε μαζί με άλλους 104 πολίτες μία δήλωση σύμφωνα με την οποία «επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά».

Δηλαδή κ. Μπουτάρης, ο οποίος τάσσεται μαζί με την υπόλοιπη «Γέφυρα» υπέρ της επανεκλογής Τσίπρα και καταγγέλλει τον εναγκαλισμό των προοδευτικών δυνάμεων με τη δεξιά, εύχεται σε έναν συνεπή παραδοσιακό κεντροδεξιό να γίνει δήμαρχος;

Πολύ δε περισσότερο που ο κ. Μπουτάρης δηλώνει «πρέπει να εργαστούμε σκληρά με την Αθήνα και τα Σκόπια για να την εφαρμογή της και να αμβλύνουμε τα εθνικιστικά αισθήματα και στις δύο πλευρές», δηλαδή την αντίθεση στη συμφωνία, αντίθεση που με σταθερότητα εκφράζει ο κ. Ορφανός;

Είναι ασύνδετα μεταξύ τους η παραίτηση Γούλα, η στήριξη στον Τσίπρα και η υποστήριξη στον Ορφανό ή τα συνδέει μεταξύ τους ένα αόρατο νήμα;

* Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ