07:46, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα λίγο πριν από το συλλαλητήριο

Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου της Κυριακής, ενάντια στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κινούνται άπαντες στη Βόρειο Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Η κινητοποίηση που καταγράφεται από άκρη σε άκρη της χώρας είναι πρωτοφανές δείγμα ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ούτε από τη ρητορική της κυβέρνησης ούτε από τις κινήσεις των γειτόνων μας.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Το ανησυχητικό είναι ότι το συλλαλητήριο διεξάγεται σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης στο εσωτερικό και με τον Ζόραν Ζάεφ να προκαλεί στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, για το όνομα, τη γλώσσα, την ιθαγένεια, τον αλυτρωτισμό κ.ά.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Το σίγουρο είναι πως η διαφαινόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Στην κυβέρνηση επικρατεί αγωνία για το κλίμα της επόμενης ημέρας, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μετά τις δύο ψηφοφορίες, για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κλίμα στον διεθνή Τύπο –τον οποίον παρακολουθεί στενά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα–, που σήμερα προβλέπει δυσκολίες και πρόωρες εκλογές, θα αλλάξει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το αποτέλεσμα είναι πως θα φτάσουμε για μία ακόμα φορά στις κάλπες με την κοινωνία διχασμένη και το πολιτικό προσωπικό βαθύτατα «τραυματισμένο» από τις εκατέρωθεν βολές. Κι αυτό είναι ένα σκηνικό που δεν αρμόζει ούτε στην Ελλάδα ούτε στους πολίτες της που, μετά την οκταετή βάσανο των μνημονίων, πρέπει να είναι ενωμένοι! Πολλώ δε μάλλον όταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για το Σκοπιανό είναι μια λύση που αφήνει πληγές στο σώμα της πατρίδας μας.

Σαν τον λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία και, διά μέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, έθεσε ξανά θέμα της ανύπαρκτης τουρκικής μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι η χώρα του είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ελλάδα για την παράδοση στη γείτονα των Γκουλενιστών που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και για την προάσπιση της τουρκικής «μειονότητας» στη Δυτική Θράκη. Αν αυτά δεν αρκούν για να σημάνουν συναγερμό και να αποφασιστεί επιτέλους μία κοινή στρατηγική, τότε τι χρειάζεται;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ