19:17, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Δικαίωση για την ανάλυσή µας

του Κυριάκου Βελόπουλου*
Δυστυχώς βλέπουµε πως επιβεβαιωνόµαστε στην πρόβλεψή µας για το πως θα κινηθεί η Τουρκία στο θέµα των ενεργειακών κοιτασµάτων της Κύπρου.
Εδώ και καιρό έχουµε αναφέρει (όπως και στο άρθρο της προηγούµενης εβδοµάδας αλλά και στην εκποµπή Κόντρα και Ρήξη της 25ης Απριλίου) πως ο αγωγός East Med αποµονώνει την Τουρκία και ουσιαστικά την καταστρέφει οικονοµικά και γεωστρατηγικά.
Ένας αγωγός που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα συνεχίζει από την Κύπρο και θα προχωρά (µέσω Ελλάδας) στην Ευρώπη. Εκτός όµως από τον East Med έχουµε και τα ίδια τα κυπριακά κοιτάσµατα, τα οποία είναι γειτονικά µε τα ελληνικά. Η ΑΟΖ της Κύπρου, λόγω του Καστελόριζου, εφάπτεται της Ελληνικής ΑΟΖ δηµιουργώντας την περικύκλωση και αποµόνωση της Τουρκίας. Είχαµε επίσης τονίσει πως η ανάδειξη της Κύπρου και της Ελλάδας σε ενεργειακούς κόµβους τελειώνει την Τουρκία.
Ως αν να µας διαβάζει λοιπόν ο Ερντογάν µαθαίνουµε πως χαρακτηρίστηκε Casus Belli (αιτία πολέµου) η έρευνα  και εκµετάλλευση του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ από την ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.
Το κείµενο που κατέθεσε ο µόνιµος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωµένα Έθνη Σινιρίογλου «δεν επαναφέρει απλώς την αµφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως µέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Το έχουµε τονίσει πως η Τουρκία θα πλήξει την Κύπρο, καθώς µόνο εκεί µπορεί να σώσει την παρτίδα. Χτυπώντας την Κύπρο, η Τουρκία αποµονώνει την Ελλάδα από τις ενεργειακές πηγές. Μάλιστα, τονίζαµε πως αν η Τουρκία επιλέξει να χτυπήσει την Κύπρο, τότε νοµοτελειακά οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συµφωνήσουν για να προστατεύσουν τα συµφέροντά τους. Η µεν Ρωσία θα επιτεθεί στην Τουρκία, η δε Αµερική προκλητικά θα δείξει ανοχή.
Κανείς, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να «καταστρέψει» έναν αγωγό που προσφέρει µέγιστα οφέλη στις χώρες αυτές.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουµε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να µείνει αδρανής. Πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συµφέροντα µε κατάλληλες διπλωµατικές κινήσεις, εκµεταλλευόµενη την κοµβική της θέση.
Πρέπει να εκµεταλλευτεί η Ελλάδα τη συγκυρία που θέλει το Ισραήλ να µην αντέχει, ακόµα και την εικόνα του Ερντογάν, τις ΗΠΑ που έχουν υπουργό Εξωτερικών τον Ρεξ Τίλτερσον πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής ExxonMobil που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και φυσικά τη Ρωσία που έχει κάκιστες σχέσεις µε το Σουλτάνο Ερντογάν.
Για το τέλος θα θέλαµε να αναφέρουµε πως οι δύο Πασχαλιές ήρθαν. Μήπως τελικά η προφητεία του Αγίου Παϊσίου που έλεγε πως «Όταν ο τουρκικός στόλος ξεκινήσει να κατευθύνεται κατά της Ελλάδος και φθάσει στα έξι µίλια, πράγµατι θα καταστραφεί….  θα κάνουν µόνο µία πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση µε την αιγιαλίτιδα ζώνη» πραγµατοποιείται; Mήπως τελικά η Τουρκία µετρά αντίστροφα;
*Ο κ. Βελόπουλος είναι πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης»