, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Η Μέρκελ που έφυγε και οι εκλογές που έρχονται

Ο Ιανουάριος του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τον Απρίλιο του 2014. Ναι, πέρασαν πέντε χρόνια από την τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας. Μία Ελλάδα αρκετά διαφορετική απ’ αυτήν που άφησε τότε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Και μόνο το γεγονός ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε «go back, madam Merkel» και σήμερα την υποδέχεται ως πρωθυπουργός αρκεί για να καταλάβει κανείς τι έχει μεσολαβήσει αυτή την πενταετία. Τότε μιλούσε για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και κατηγορούσε την κα Μέρκελ ότι «έρχεται να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της, κ. Σαμαρά». Σήμερα είναι το ίδιο πρόσωπο που ταυτίζεται μαζί της για την οικονομία και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί με βεβαιότητα να πει πότε θα στηθούν εθνικές κάλπες. Τα σενάρια, με αφορμή το τι θα κάνουν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, δίνουν και παίρνουν, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται έτοιμος να κυβερνήσει ακόμη και με μεμονωμένους βουλευτές να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον ίδιο. Κακά τα ψέματα, ο πολιτικός χρόνος που διανύουμε είναι αρκετά πυκνός σε γεγονότα κι αυτό σημαίνει αβεβαιότητα. Κι αυτό είναι κάτι που μόνο καλό δεν κάνει στην ταλαιπωρημένη οικονομία μας, πολλώ δε μάλλον όταν αναφερόμαστε σε επενδυτές.

Ο λόγος για τους επενδυτές, καθώς –σε περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει– τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν τόσο το 2017 όσο και το 2018 βασίζονται στην υπερ-φορολόγηση των πάντων και δεν θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς ότι υπονομεύουν τη δυνητική ανάπτυξη. Σε μία μετα-μνημονιακή περίοδο, που η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να ανεβάζει στροφές ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος –βουτηγμένη στη… λάσπη και τη σκανδαλολογία– μόνο ρίσκο μπορεί να χαρακτηριστεί. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον πρωθυπουργό τον χρόνο που θα προσφύγει στις κάλπες, ωστόσο, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος –έχοντας δώσει τις δικές του μάχες– ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών κάνει κακό στην εθνική προσπάθεια.

Με απλά λόγια, η πατρίδα μας δεν μπορεί να αντέξει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Κι εδώ μπαίνει και μία άλλη παράμετρος που για κάποιον λόγο δεν δείχνει να μας απασχολεί ιδιαίτερα: οι ευρωεκλογές. Είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες εκλογές μπορούν να διαμορφώσουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για την Ευρώπη. Κι αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει και εμάς!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ