04:38, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια προϋπόθεση για την ανάπτυξη

«Θεσμοί» (σ.σ. η πάλαι ποτέ τρόικα), κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, επιχειρηματίες και νοικοκυριά συμφωνούν ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων πρέπει με κάποιον τρόπο να επιλυθεί. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η οικονομία στις ράγες της κανονικότητας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο, με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο και τον ασκό των παροχών να έχει ανοίξει.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο για την προστασία της α΄ κατοικίας –ο διάδοχος νόμος Κατσέλη– έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στον πρωθυπουργό, καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις υποχωρήσεις που έγιναν.

Κακά τα ψέματα, η σύγκρουση που πήγε να ξεκινήσει με τους «θεσμούς» δεν θα ωφελούσε σε καμιά περίπτωση την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να καθυστερήσει ή ακόμη και να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Ο μεγάλος κίνδυνος είχε να κάνει με το να έστελνε η χώρα μας το λάθος μήνυμα, ότι μετά από μία σκληρή περίοδο οικονομικής προσαρμογής έγινε πάλι το «ανυπάκουο παιδί» της Ευρώπης. Με απλά λόγια, κρινόταν η αξιοπιστία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Κι αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμασταν. Ο Γιάννης Δραγασάκης μπορεί να το είπε κυνικά, αποτύπωσε όμως την πλήρη αλήθεια: «Κάναμε τις αλλαγές για να πάρουμε το “πράσινο φως”, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία».

Την ίδια ώρα, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που δικαίως παραπονείται. Ο λόγος για τους συνεπείς δανειολήπτες, αυτούς που με κόπο και αίμα κατάφεραν να μην «κοκκινίσει» το δάνειό τους. Αυτούς που στερήθηκαν ακόμη και τα βασικά, προκειμένου να παραμείνουν ενήμεροι στις οφειλές τους. Τώρα (θεωρητικά πάντα…) τα δεδομένα αλλάζουν. Το νομοθετικό πλαίσιο βελτιώνεται και οι τακτικές των τραπεζών αναπροσαρμόζονται. Αν όμως οι συνεπείς δανειολήπτες μείνουν ξανά έξω από την εξίσωση, νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά κακοπληρωτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τράπεζες και για την οικονομία.

Ο αμέσως επόμενος δύσκολος «κάβος» που έχει να περάσει η κυβέρνηση είναι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Και για να είμαστε δίκαιοι, στη φάση που βρισκόμαστε (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), δεν χωρά υπαναχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εφόσον η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί άμεσα, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μπορεί και το κράτος να εισπράττει και οι πολίτες να μη ζουν με τον φόβο της δέσμευσης των λογαριασμών τους. Τουλάχιστον αυτοί που δεν πληρώνουν λόγω πραγματικής αδυναμίας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ