21:21, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πολιτική βούληση για το «άβατο» των Εξαρχείων

Η αστυνομική επιχείρηση της Πέμπτης στα Εξάρχεια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Είναι όμως μια αρχή, μια ένδειξη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη –και κατά συνέπεια και η κυβέρνηση– έχει αντιληφθεί πλέον ότι σε μία σύγχρονη Δημοκρατία δεν χωρούν «άβατα».
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ταυτόχρονα, είναι μία ένδειξη πως εάν η Αστυνομία λάβει την πολιτική στήριξη, τότε μπορεί να κάνει άριστα της δουλειά της χωρίς να… ανοίξει μύτη. Κι αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται και στην υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα, που με χαμηλούς τόνους έχει καταφέρει να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για τα Εξάρχεια.
Πολύ σωστά και η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πει ότι «η εκκένωση των κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη και οι συλλήψεις που ακολούθησαν θα πρέπει να γίνουν οδηγός για την αποκατάσταση της νομιμότητας». Τα Εξάρχεια είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Όποιος δεν το αναγνωρίζει, προφανώς και δεν έχει μυρωδιά από τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Είναι ένας τόπος που ζωντάνεψαν και αναδείχτηκαν πολιτικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, ο τόπος που βρίσκεται το Πολυτεχνείο (σ.σ. απ’ όπου ξεκίνησε το τέλος της 7ετούς δικτατορίας), ο τόπος που συνδέθηκε με ορισμένες πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, πρέπει η συγκεκριμένη ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας να μη θυμίζει «άβατο».
Ακόμη κι αν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον όρο «άβατο», είναι πλέον εμφανές –τουλάχιστον από τις δύο σιδηρές κυρίες της Κατεχάκη– ότι η κατάσταση ξέφυγε πολύ και πρέπει να μαζευτεί. Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό των λιμενικών και κυρίως της εμφάνισης ενόπλων «πολιτοφυλάκων» θα έλεγε κανείς ότι αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί και να μην ήταν απλά ένα «πυροτέχνημα», λόγω μιας δικαστικής απόφασης. Οι απλοί πολίτες είναι σίγουρο ότι θα στηρίξουν τις κινήσεις για να επιστρέψει η κανονικότητα στη γειτονιά αυτή. Απαιτούνται βέβαια «λεπτές», χειρουργικές θα έλεγε κανείς, κινήσεις.
Οι μολότοφ, οι ένοπλες «πολιτοφυλακές» και τα ναρκωτικά δεν έχουν θέση στα Εξάρχεια (σ.σ. όχι μόνο στα Εξάρχεια, γενικά σε μια πόλη, αλλά αυτό είναι γενικότερη συζήτηση). Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, να γίνει τόπος που τα κινήματα, οι φοιτητές, οι απλοί πολίτες θα ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, όχι βόμβες μολότοφ. Ίσως ακούγεται ρομαντικό, αλλά πρέπει να γίνει…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ