Σαν «ωρολογιακές βόμβες» καταυλισμοί και hot spots

Του Νίκου Καραμανλή
Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν τίποτα στο «κολαστήριο» της Μόριας! Ενός καταυλισμού που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει περίπου 3.000 ανθρώπους και σήμερα έχει περισσότερους από 8.400 αιτούντες άσυλο. Ενός καταυλισμού που εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, επεκτείνεται εκτός των ορίων του! Στις εκατοντάδες σκηνές που έχουν στηθεί εκτός του hot spot, φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Η κατάσταση στη Λέσβο χειροτερεύει συνεχώς. Τόσο οι άνθρωποι που έχουν βρει εκεί «καταφύγιο» όσο και οι κάτοικοι του νησιού έχουν απηυδήσει. Είναι ζήτημα χρόνου να δούμε τα χειρότερα, λένε αυτοί που βρίσκονται εκεί και βιώνουν την καθημερινότητα.
Όχι, βέβαια, ότι η κατάσταση στα άλλα hot spotσ ή καταυλισμούς ή κέντρα φιλοξενίας –χρησιμοποιήστε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε– είναι καλύτερη. Το πρωί της Παρασκευής ξυπνήσαμε με την είδηση της άγριας συμπλοκής ανάμεσα σε Αφγανούς και Κούρδους στον καταυλισμό στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Μόλις το περασμένο Σάββατο, ένας 31χρονος Σύρος πλήρωσε με τη ζωή του τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο hot spot της Μαλακάσας, με αφορμή θρησκευτικές διαφορές! Ασφυκτικά γεμάτες είναι και οι δομές στη Σάμο, καθώς σε έναν χώρο για κάτι λιγότερους από 650 ανθρώπους είναι στοιβαγμένες περίπου 4.000 ψυχές. Κακά τα ψέματα, τα περιθώρια διαχείρισης του προβλήματος έχουν στενέψει πάρα πολύ. Κι ακόμη –ευτυχώς δηλαδή– δεν έχει ξεκινήσει ο χειμώνας που αναμένεται βαρύς, τόσο κλιματολογικά όσο και πολιτικά, καθώς η Τουρκία, όποτε θέλει να «ζορίσει» την Ελλάδα, ανοίγει την κάνουλα των ροών προς τα νησιά και η ΕΕ συζητάει… αέναα την κατάσταση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, έχουμε και την έκθεση του State Department, που κάνει λόγο για «πυρήνα» τζιχαντιστών από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ –ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS στη Συρία– στη Μόρια. Το τελευταίο, δηλαδή, που χρειαζόταν όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος η Ελλάδα είναι τα σενάρια για παρουσία εξτρεμιστών στα εδάφη της. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής –παρά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του– μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα, αδυνατώντας να δώσει λύσεις και επιμένοντας σε συσκέψεις και συναντήσεις, χωρίς αντίκρισμα. Όπως χωρίς αντίκρισμα είναι και η συμφωνία για επιστροφές στην Τουρκία, που εδώ και μήνες απλά έχουν «παγώσει» και κάποιοι στην Ελλάδα δείχνουν πως είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να το αντιληφθούν.
Οι πολιτικοί διαξιφισμοί για το τι ακριβώς έγινε με το 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκε από τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν. Το ίδιο και οι έρευνες των Αρχών. Σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο όμως, είναι άλλη η δουλειά που πρέπει να γίνει. Άμεσα. Δεν χωρούν πλέον ιδεοληψίες, δεν χωρούν δογματισμοί. Κινδυνεύουν ζωές. Το βλέπουμε καθημερινά. Τόσο καιρό συζητάμε ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες χορήγησης ή μη ασύλου, να αδειάσουν γρήγορα οι δομές στα νησιά, να υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Ναι, είναι δύσκολο. Όμως πρέπει να γίνει. Διαφορετικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ