, Παρασκευή
01 Δεκεμβρίου 2023

«Το θέμα πια είναι η επόμενη μέρα»

*Του Ζαχαρία Ζούπη
«Όταν θα γίνουν εκλογές, θα τις χάσετε» τόνισε με στόμφο ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Περίπου τα ίδια είπε λίγες ώρες αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μια ακόμα αυταπάτη; Ίσως, δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει ότι ο Πρωθυπουργός ζει σε ένα φαντασιακό κόσμο. Ωστόσο τα ευρήματα όλων των εταιρειών ερευνών πια, τον διαψεύδουν με τον πιο σκληρό τρόπο. Η διαφορά υπέρ της Ν.Δ κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 εκατοστιαίων μονάδων, ενώ η προτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διπλάσια από αυτή του Αλέξη Τσίπρα! Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εις βάρος της σημερινής Κυβέρνησης, με το 85% των πολιτών να εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι απέναντί της και μάλιστα να την θεωρούν χειρότερη Κυβέρνηση από τις Μνημονιακές τόσο από την Κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και από την Κυβέρνηση Παπαδήμου !
Η εκτίμηση επομένως του Πρωθυπουργού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μια ρητορική φούσκα, έτσι για εσωτερική κατανάλωση και εσωκομματική συσπείρωση. Όλοι όμως πια γνωρίζουν καλά την αλήθεια και δεν είναι τυχαίο ότι ο αδιαμφισβήτητος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια και εσωκομματικά προβλήματα τα οποία θα ενταθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει. Οδεύει μάλιστα σε μια μεγάλης έκτασης ήττα με στρατηγικά χαρακτηριστικά και αν κάτι πια έχει αξία είναι από τη μια με πόση διαφορά θα χάσει και αν θα υπάρχει αυτοδυναμία της Ν.Δ. και από την άλλη τι δυνάμεις θα συγκρατήσει και αν υπό προϋποθέσεις παιχτεί ακόμα και η δεύτερη θέση. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αν οι δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς έδειχναν μεγαλύτερη αντίληψη της στιγμής και ευθύνη αντί να ξιφουλκούν μεταξύ τους, όλα τα ανωτέρω ερωτήματα θα είχαν απαντηθεί.
Υπάρχει γραμμή άμυνας για την Κυβέρνηση; Υπάρχει τρόπος να «γυρίσει το παιχνίδι» ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Με το κόστος της διαπραγμάτευσης με τον εαυτό της να ανεβαίνει εις βάρος της χώρας, την Οικονομία να καταρρέει, τους φόρους να ανεβαίνουν και τις συντάξεις να συρρικνώνονται, όχι μόνο δεν μπορεί να το τουμπάρει, αλλά βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας ολικής εκλογικής, πολιτικής, ιδεολογικής αποσύνθεσης και συντριβής. Γι αυτό άλλωστε επιλέγει την πιο ακατάλληλη τακτική που στηρίζεται στους πυλώνες : Νέα ψέματα (π.χ. αντίμετρα) -λάσπη και σκανδαλολογία- κορδέλες εγκαινίων που άλλοι ξεκίνησαν και αυτή απλά τελειώνει. Κανένας δε νίκησε όμως έτσι ποτέ. Κανένας δε συγκράτησε την πτώση του καλλιεργώντας εικονική πραγματικότητα η παριστάνοντας το «νέο» (δύο και παραπάνω χρόνια από τότε που βρίσκεται στην Κυβέρνηση) που δίνει την άνιση μάχη με το «παλιό». Δυστυχώς για κάθε έννοια Αριστεράς και προόδου, ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να διασύρει και να ανεκδοτοποιήσει κάθε τέτοια μάχη, κάθε τέτοια φράση ή δήθεν πρόθεση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει την απουσία ταυτότητας , το κενό στρατηγικής, την απουσία εθνικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση, τα συνεχή ψέματά του και τον μετεωρισμό του, τον διχαστικό του λόγο. Όσο εύκολα ανέβηκε με λαϊκισμό και υποσχέσεις για ψεύτικους παράδεισους καβαλώντας το κύμα οργής ,έτσι εύκολα και επώδυνα φαίνεται να πέφτει. Η πτώση του είναι πια θέμα λίγου χρόνου. Το θέμα πια είναι η επόμενη μέρα. Θα είναι καλύτερη; Σίγουρα πάντως θα είναι πιο κανονική, πιο ορθολογική, πιο αληθινή … Αν δε, όλες οι δυνάμεις της σταθερής ευρωπαϊκής προοπτικής και της μεταρρύθμισης συντονιστούν, ναι θα έχουμε μια νέα πορεία.
*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής