10:18, Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Ψάχνοντας την ανάπτυξη…

Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του 3ου Summit 2018, έμφορτος χαρά και αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, μας μίλησε για ανάκαμψη της οικονομίας, για μια Ελλάδα που «ανθίζει».
Του Κυριάκου Μερελή*
Μετά ήρθαν ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με θεωρητικά ενδιαφέρουσες  κατευθύνσεις, όπως η  υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, μόνιμα μέτρα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για επιχειρήσεις  και νοικοκυριά, καθώς και τη  βελτίωση των συνθηκών  πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας.
Όσο όμως και να «φτιασιδωθεί» η πραγματικότητα  δεν αλλάζει.
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που μπορεί να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για την ανάπτυξη, έως ότου…φτάσουν στην Ελλάδα οι περιβόητες μεγάλες επενδύσεις, παραμένει καθηλωμένη στο χειρότερο επίπεδο που βρέθηκε από την περίοδο  της μεταπολίτευσης. Ενώ τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την στηρίξει, αποδεικνύονται απλώς ημίμετρα που δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιχειρηματία για να «ξεκολλήσει» από  το τέλμα.
Λόγου  χάριν, η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το 2019, θα αφορά μόνο σε  όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ το χρόνο. Αμέσως, από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – σύμφωνα με τα κυβερνητικά  στοιχεία-, δηλώνουν στην εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ.
Ελάχιστα βοηθητική είναι η ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, δεδομένου ότι κατά την τελευταία τριετία  πληρώνουν το 70% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα όταν οι παροχές προς τον ασφαλισμένο δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών που καταβάλλουν.
Θα παραθέσω ένα ακόμη στοιχείο. Ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διαμορφώθηκε στους 3.933.628. Βάσει  της νομοθεσίας οι εφορίες έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.742.903.  Ακόμη και σε αυτούς που χρωστούν τουλάχιστον 500 ευρώ για σημαντικό χρονικό διάστημα! Ήδη μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ληφθεί εναντίον 1.143.308 φορολογούμενων. Καθημερινά γίνονται περίπου 360 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Που είναι, έστω οι βάσεις, για ανάκαμψη και ανάπτυξη, κύριε Τσίπρα;
*Ο κ. Μερελής είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής & υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Ε.Ε.Θ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ