, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ένας µήνας έµεινε!»

Του Ζαχαρία Ζούπη*
Μπορεί να παιδεύτηκαν λίγο, αλλά τελικά προσδιορίστηκαν οι µέρες των εκλογών για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μπορεί να έφτασαν αρκετούς πολίτες στα όριά τους όλες αυτές οι διαδικαστικολογίες, αλλά εν πάση περιπτώσει όλα τώρα τέλειωσαν  και σε ένα µήνα οι εκλογές πραγµατοποιούνται οριστικά. Κάποιοι θα µείνουν βέβαια µε την απορία γιατί δεν επετράπη η ηλεκτρονική ψηφοφορία ή γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση για την οργάνωση περισσότερων ντιµπέιτ ανάµεσα στους υποψήφιους αρχηγούς του νέου κόµµατος. Κάποιοι θα αναρωτιούνται πως εξηγείται το παράδοξο πρώτα να εκλέγεις αρχηγό και µετά να κοιτάς πως θα ενοποιήσεις ουσιαστικά, πολιτικά, προγραµµατικά, ιδεολογικά πολίτες  µε διαφορετικές πορείες, αντιλήψεις και απόψεις, ακόµα και στρατηγικές προσεγγίσεις.
Το τρένο όµως τώρα ξεκίνησε και δεν υπάρχει δρόµος επιστροφής. Ξεκίνησε γιατί το θέλησαν όλοι και ας µην παίρνει την πατέντα κανείς. Άλλωστε όλοι κατάλαβαν πως όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές, αν µη τι άλλο, πέρασαν από ατέλειωτους µήνες ταλαντεύσεων.  Για να είναι δε όλοι ειλικρινείς, η αίσθηση της πολιτικής αυτοσυντήρησης από την µια και από την άλλη η αγωνία και η πίεση χιλιάδων άστεγων κεντροαριστερών που δεν εκφράζονταν από κανένα από τα υπάρχοντα σχήµατα  έφεραν τα πράγµατα στο σηµείο που βρισκόµαστε. Ξεκίνησε λοιπόν το τρένο και όλοι οφείλουν να κοιτάξουν µπροστά, χωρίς να ξεχνούν και χωρίς να ξεχνιούνται πως υπάρχει πολύς δρόµος ακόµα.
Από µόνο του αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αλλά και για το πολιτικό σύστηµα συνολικά. Ένας κατακερµατισµένος πολυδιασπασµένος και χτυπηµένος χώρος επιχειρεί µια νέα πορεία και αυτό είναι εξόχως σηµαντικό. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήµατος θα είναι ένα βήµα οµαλοποίησης της πολιτικής ζωής και θα ξαναµοιράσει την τράπουλα των συσχετισµών, δηµιουργώντας  ανάχωµα στην εδραίωση ενός κακέκτυπου δικοµµατισµού που ζούµε. Γι’ αυτό και πρέπει να περιφρουρηθεί πριν από όσους θέλουν τον χώρο «ελεγχόµενο». Ασφαλώς και υπάρχουν τέτοιες δυνάµεις εντός και εκτός του κεντρώου, κεντροαριστερού χώρου. Γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να συµµετέχουν µαζικά στις εκλογές παίρνοντας την υπόθεση του φορέα στα χέρια τους.
Αυτή είναι και η πρώτη προϋπόθεση για να ξεφύγει ο χώρος από την µιζέρια και την ικανοποίηση από µικρά ποσοστά που ανεβοκατεβαίνουν. Όµως δεν είναι η µόνη. Υπάρχει ένα βασικό στοιχείο που µέχρι στιγµής λείπει: Το άνοιγµα των χαρτιών και από τους δέκα υποψήφιους, η αποσαφήνιση των θέσεών τους για την πορεία της χώρας και ασφαλώς για την διακυβέρνηση του τόπου σε συνθήκες πολύχρονης κρίσης. Ο Κώστας Σηµίτης συνήθιζε να µιλάει γα καθαρές λύσεις. Ε, λοιπόν, καθαρές λύσεις, καθαρά συνολικά αφηγήµατα δεν έχουν κατατεθεί και αναµένονται µε αγωνία τον επόµενο µήνα. Αντίθετα υπάρχουν «καυτά θέµατα» απέναντι στα οποία υπάρχει σιωπή.
Όταν λέγεται για παράδειγµα ότι είναι αναγκαία η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πως το εννοούν ακριβώς οι υποψήφιοι;  Πώς και οι δέκα υποψήφιοι δεν έχουν συστήσει ένα ισχυρό όπλο πολιορκίας της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ;  Τι σηµαίνει ακριβώς τακτική ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν υπάρχει Κυβέρνηση δυόµισι χρόνια τώρα µε καταστροφικά αποτελέσµατα; Όταν τίθεται το θέµα της διακυβέρνησης µετά τις επόµενες εκλογές, γιατί όλοι – πλην ενός – δεν λένε καθαρά ότι  αποτελεί θέµα εθνικής ευθύνης η συγκρότηση Κυβέρνησης και πολλοί δείχνουν να παρακαλάνε να βγει αυτοδύναµη η Ν.Δ. για να µην µπουν σε δίληµµα; Σκέφτονται µήπως κάποιοι ότι µπορεί να αφεθούν από τους ανθρώπους του χώρου να οδηγηθεί η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας δια της προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές µε απλή αναλογική που θα παρατείνει τα αδιέξοδα όταν θα κατακρηµνίζεται η οικονοµία; Πως και θυµήθηκαν κάποιοι εσχάτως, ότι είναι πολύ αντιδεξιοί, υπενθυµίζοντας γεγονότα της δεκαετίας του ΄80 και ξεχνώντας αν µη τι άλλο ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. συµµετείχαν τρεις τουλάχιστον φορές από κοινού  σε Κυβερνήσεις; Τι σηµαίνουν οι άνευ λογικής τοποθετήσεις για πιθανή µη εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας, ένα ή ενάµιση χρόνο µετά από βουλευτικές εκλογές; Τι λένε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, για την λειτουργία της αγοράς, για την µείωση της ανεργίας, για την ανάπτυξη της χώρας, για τον χωρισµό Κράτους – Εκκλησίας, για τα ιδιωτικά Πανεπιστήµια;
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να πουν οι υποψήφιοι, πολιτικοποιώντας την διαδικασία ψηφοφορίας, αποσαφηνίζοντας κρίσιµα θέµατα. Η εκλογή αρχηγού δεν µπορεί να γίνει µε βάση… συµπάθειες, αλληλεγγύη µηχανισµών και αξιολόγηση του στυλ του καθενός. Αυτή είναι η υποχρέωση των υποψηφίων. Είναι ταυτόχρονα η εγγύηση ότι και ενδιαφέρον θα έχουν οι εκλογές, αλλά και ότι δηµιουργείται η βάση µιας πραγµατικής και ανθεκτικής ενότητας.
*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.