, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκλογές ανά πάσα στιγμή

του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Αν το ερώτημα είναι αν νέα μέτρα ή νέες απαιτήσεις από τους δανειστές-εταίρους μπορούν να προκαλέσουν εκλογές, η απάντηση είναι πως οτιδήποτε πλέον μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Η σωστή ερώτηση θα ήταν τι δεν  μπορεί να προκαλέσει εκλογές.
Εκλογές δεν μπορεί/θέλει να προκαλέσει ο Πρωθυπουργός, ο συγκυβερνήτης του ή/και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Οι βουλευτές και των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι τόσο δεμένοι, τόσο υπάκουοι και πειθαρχημένοι, που σχεδόν αποτελούν την dream team του κάθε προέδρου κόμματος. Ούτε καν δεύτερη σκέψη δεν κάνουν για το αν θα πρέπει να ψηφίσουν μέτρα ή έστω αν χρειάζεται να συζητήσουν για αυτά. Υπογράφουν άμεσα, εύκολα, γρήγορα!
Τίποτε δεν μπορεί να ρίξει μια κυβέρνηση όσο έχει την κοινοβουλευτική στήριξη. Όταν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις (που όσο και αν δημόσια τις αμφισβητούν κατ’ ιδίαν τις διαβάζουν σαν ευαγγέλιο) τους λένε πως πάνω από 60 με 70 βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν σε περίπτωση ήττας.
Τυχεροί είναι επίσης σχετικά με την διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία. Εκλογές στη Γαλλία και στην Γερμανία (αλλά και αλλού) κάνουν το ελληνικό θέμα να φαίνεται ασήμαντο. Η αδιαφορία ή η ανοχή των μεγάλων της Ευρώπης δείχνει να λειτουργεί υπέρ της παραμονής στην διακυβέρνηση.
Αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές είναι μια αλλαγή στις δημοσκοπήσεις, που προς το παρόν δεν δείχνει ρεαλιστική. Ακόμα και το πρόσφατο επίδομα στους συνταξιούχους δεν άλλαξε καθόλου την κατάσταση. Ποτέ όμως δεν ξέρεις. Μια γκάφα της αντιπολίτευσης ή το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέες δοκιμασίες, θα μπορούσε να επιφέρει μια αλλαγή κλίματος. Είναι ένα ερώτημα όμως αν θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανό μια αναστροφή της τάσης ή απλώς ένα κλείσιμο της ψαλίδας.
Η δυσφορία των πολιτών είναι επίσης κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει πιέσεις για εκλογές στην κυβέρνηση. Οι φόροι, το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι άνεργοι, όλα αυτά κάποια στιγμή θα σκάσουν . Η κοινωνία έχει εξαντλήσει την δυνατότητα που είχε να απορρόφα όλα αυτά χωρίς να διαμαρτύρεται. Η φυγή από την εξουσία μέσω εκλογών θα είναι μόνη αναίμακτη επιλογή για την σημερινή κυβέρνηση κι αυτό το βλέπω μέχρι το τέλος του 2017.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρείας INTERVIEW

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.