, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η επενδυτική στρατηγική: Μια άλλη λογική»

του Δημήτρη Μάρδα*
Οι ταχύτητες με τις οποίες οφείλει να κινηθεί η κυβέρνηση, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελούν τον κύριο παράγοντα επιτυχίας. Αυτές, σε συνδυασμό με μια άλλη αναπτυξιακή κουλτούρα μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα ακόμη και στη βραχυχρόνια περίοδο.
Οι πολιτικές υπέρ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και των νεοφυών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα μέτρα υπέρ της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, κινούνται εύλογα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οικονομία όμως απαιτεί θεαματικές προσπάθειες αναζωογόνησης της.
Οι προσπάθειες με σκοπό την απλούστευση της αδειοδότησης των επενδύσεων και των φορολογικών διαδικασιών αποτελούν δυο κύρια βήματα ικανά να δημιουργήσουν το απαραίτητο φιλικό περιβάλλον πάνω στο οποίο θα κτιστεί η οποιαδήποτε πολιτική επενδύσεων. Δίνουν το σήμα ότι κάτι ουσιαστικό αλλάζει.
Απομένουν ακολούθως να τεθούν σε εφαρμογή οι κύριες στρατηγικές επιλογές. Τόσο η οικονομική θεωρία, όσο και η παγκόσμια εμπειρία οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Όποια χώρα θέλει να αναπτύξει ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό μπορεί να το κάνει. Ή διαφορετικά αν μια χώρα, θέλει να αναπτύξει έναν κλάδο ή ένα προϊόν, όπου παρουσιάζει υστέρηση, αυτό είναι εφικτό.
Έχοντας το παραπάνω υπόψη σημειώνεται το εξής: Καρδιά της ηλεκτρομηχανικής είναι η αεροναυπηγική. Πριν κάποια χρόνια η ΕΑΒ ήταν η κυρίαρχή βιομηχανία του είδους της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει όλα τα εχέγγυα να κατακτήσει την πρότερη θέση της, δίνοντας ζωή σε δεκάδες επιχειρήσεις της ηλεκτρομηχανικής όλης της χώρας
Από την άλλη, πέρα από τον τουρισμό και την ενέργεια, δεκάδες προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην αναβίωση την ελληνική βιομηχανία, από τα ναυπηγεία, την κλωστοϋφαντουργία, τα οχήματα κ.ά. Μικρές μονάδες που ήδη λειτουργούν σε κλάδους με χαμηλή συμμετοχή στην εγχώρια παραγωγή (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία NAMCO) αποδεικνύουν τα προαναφερθέντα. Αρκεί να υιοθετηθεί μια ανάλογη πολιτική κινήτρων, συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, συνοδευόμενη από μια πολιτική εξωστρέφειας.
Από την άλλη μεγάλες επενδύσεις σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και όχι σε δρόμους και γεφύρια, μπορούν να καλύψουν μέρος των 80 δις ευρώ που χρειάζονται για επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Τουριστικά χωριά, μια νέα Σαντορίνη σε περιοχή με μηδενική σημερινή αξία κ.ά. αποτελούν μέρος μιας σειράς τέτοιων προτάσεων.
Επιλογές λοιπόν υπέρ της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων, δημιουργώντας νέα, δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ή αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα παραδοσιακά, χαράσσουν το σημείο εκκίνησης κάθε προσπάθειας.
Η εξειδίκευση ιδεών και απόψεων ανά περιφέρεια μπορεί να συζητείται για καιρό. Ο καθορισμός όμως κεντρικών επιλογών στρατηγικής σημασίας και η άμεση εφαρμογή τους, δεν μπορεί να περιμένει.
H επενδυτική πολιτική της χώρας οφείλει να κινηθεί σε άλλη γραμμή πλεύσης. Πηγή της πολιτικής είναι ο άνθρωπος και ο τρόπος της σκέψης του. Ό,τι δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι κυβερνόντες πολιτικοί στα παλαιότερα χρόνια της ευμάρειας ή της κρίσης είναι πρακτικά αδύνατο να το ολοκληρώσουν, αν και όποτε ξαναέρθουν οι ίδιοι στην εξουσία. Δύσκολα κάποιος απαλλάσσεται από τις καταβολές που τον διαπότισε το παρελθόν του.
Η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι πολιτικοί παλαιάς κοπής, πολιτικά τζάκια και οικογένειες που νέμονται την εξουσία για χρόνια, (βλ. ΗΠΑ, Τουρκία, Πακιστάν, Συρία, Ελλάδα κ.λπ)  όχι απλά δεν οδήγησαν στην άνθηση την οικονομία της χώρας τους, αλλά ενίοτε την οδήγησαν σε περιπέτειες.
Διεθνώς παρατηρείται ότι νέοι πολιτικοί, που κινούνται όμως στις σιδηροτροχιές της πολιτικής φαμίλιας, αποδεικνύονται υποδεέστεροι των προγόνων τους. Το ίδιο ισχύει και με τους αιωνόβιους πολιτικούς, που έχουν εχθρό την καινοτομία, ζώντας σε καθεστώς απαρχαιωμένων αντιλήψεων και  ατολμίας,  χαρακτηριστικά που διαπερνούν κάθε κουρασμένο και εκτός σύγχρονων αντιλήψεων μυαλό.
*Ο κ. Μάρδας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.