, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η επικοινωνιακή αφέλεια μπορεί να γίνει επιζήμια

της Όλγας Γκάλη
Μια ακόμη κίνηση της επικοινωνιακής τακτικής του πρωθυπουργού, ήταν η δημιουργία του άτυπου θεσμού «γραφείο  πρωθυπουργού» στην Θεσσαλονίκη. Την ευφάνταστη ιδέα προφανώς συνέλαβε, συνεργάτης του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Τσίπρα. Εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ. Ήταν μέσα στον «κατάλογο προσφορών  του στη Βόρεια Ελλάδα». Με το πρώτο άκουσμα της ίδρυσής του, δεν πίστεψε κανείς ότι θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός και στο δεύτερο βήμα, δηλαδή την υλοποίησή του. Αντιθέτως, ακόμη και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη, θεωρούσε ότι επρόκειτο για «πυροτέχνημα» πρωθυπουργικού λόγου που χαϊδεύει τα αυτιά των Θεσσαλονικιών. Ωστόσο, επέδειξαν απόλυτη ετοιμότητα, όταν ήρθε η ώρα της στελέχωσής του. Και εδώ έχουμε μια άλλη επικοινωνιακή καινοτομία του Αλέξη Τσίπρα. Επικεφαλής τέθηκε μια νεαρή γυναίκα με σπουδές. Πρόσωπο άφθαρτο, με κοινωνική δράση. Όμως γιατί επελέγη γυναίκα; Γιατί να μην δοκίμαζε ο κ. Τσίπρας τις ικανότητες άσκησης πολιτικής ενός νεαρού του ΣΥΡΙΖΑ ο ποίος θα διέθετε τις ίδιες επιστημονικές περγαμηνές με την κ. Νοτοπούλου. Δεν θα βρισκόταν σε ολόκληρη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία ή και Θράκη; Μήπως τελικά το ίδιο το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, επέλεξε   την κ. Νοτοπούλου, για να καταδείξει για ακόμη μια φορά απολύτως επιδερμικά, πως το αντιμετωπίζει ο αυτό-χαρακτηριζόμενος χώρος της προοδευτικής αριστεράς. Βέβαια, η επιλογή για την επικεφαλής του «γραφείου πρωθυπουργού» ικανοποιούσε και άλλα, απαραίτητα για το εγχείρημα επικοινωνιακά κριτήρια.
Η συγκεκριμένη επικοινωνιακή στόχευση του Μαξίμου, ξεπέρασε την όποια αλληγορική της διάσταση, όταν ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση στο στόχο, δήλωσε ότι θα βρίσκεται στην πόλη σε τακτά χρονικά διαστήματα και έκανε και πάλι πράξη την εξαγγελία του. Πρακτικά, όμως κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη τι σημαίνει για έναν πρωθυπουργό να «εργάζεται» σε ένα γραφείο, απομακρυσμένο περίπου 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη και δομημένη η διοίκηση της χώρας. Γιατί χρειάζεται να υπάρχει ακόμη ένας χώρος για τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα, ή στη Λαμία; Εάν, επιτελούς γινόταν στην πράξη διοικητική μεταρρύθμιση στην επικράτεια και ορθός καταμερισμός εργασίας χωρίς αγκυλώσεις από μια πεπαλαιωμένη, βραχύβια και αναποτελεσματική κρατική μηχανή, μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο και επικερδέστερο;
Ο κ. Τσίπρας, ήρθε στην Θεσσαλονίκη, να εργαστεί στο εδώ γραφείο του και να μας ανακοινώσει ότι έργα όπως η σχολική στέγη και τα αντιπλημμυρικά, που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια των υπουργείων της κεντρικής διοίκησης, θα προωθηθούν άμεσα. Παράλληλα, εξήγγειλε και διανομή γευμάτων σε σχολεία. Δηλαδή σε μια χώρα, όπου το κράτος πρόνοιας έχει καταργηθεί μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετακινείται 500 χιλιόμετρα για να εξαγγείλει αγαθοεργίες.  Μήπως τελικά η ανεπάρκεια της παρούσας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα δε χρειάζεται επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.