, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η τρίτη θέση είναι μόνο η αφετηρία για την Δημοκρατική Συμπαράταξη»

ΦΩΤΟ: Alexandros Michailidis / SOOC

theoxaropoulos
*Του Θανάση Θεοχαρόπουλου
Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε όλοι “στο ίδιο έργο θεατές”. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έδωσε όλα χωρίς καν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να εξασφαλισθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ή να αναδιαρθρωθεί σημαντικά το χρέος. Τα έδωσε όλα απλώς για να επιστρέψει η τρόικα. Οι αυταπάτες και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχουν για άλλη μία φορά επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε μία κυβερνητική προπαγάνδα για κανένα νέο μέτρο και κλείσιμο της συμφωνίας. Όσο ακολουθείται μία αδιέξοδη πολιτική χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς στήριξη της πραγματικής οικονομίας και μείωση της ανεργίας, αλλά αντίθετα ακολουθείται μία πολιτική υφεσιακών μέτρων, τα αδιέξοδα θα επιτείνονται.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει αδιέξοδα μέτρα τα οποία είναι προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αν υιοθετηθεί αυτό το μίγμα πολιτικής που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών και συντάξεων, θα οδηγηθούμε σε βάθυνση της κρίσης.
Από την άλλη η ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη που δεν προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Είναι δέσμια των παθογενειών της συντηρητικής παράταξης, του πελατειακού συστήματος και του λαϊκισμού, είτε δήθεν μεταρρυθμιστικού είτε του λαϊκισμού που υπόσχεται ακόμη και μονομερείς ενέργειες.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν σήμερα ένα διχαστικό δίπολο μακριά από τις ανάγκες του σήμερα. Ανατροφοδοτούν την στείρα πόλωση που παράγει αδιέξοδα. Αυτό το διχαστικό δίπολο εμείς έχουμε σκοπό να το ανατρέψουμε.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση έχει προτείνει τον μοναδικό δρόμο υπέρβασης της κρίσης με εθνική συνεννόηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και την έξοδο από τα μνημόνια και την υπέρβαση της κρίσης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η τρίτη δύναμη σήμερα τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. Είναι ο φορέας συνάντησης, συμπόρευσης και ισότιμης συμμετοχής για την ενιαία πολιτική έκφραση του προοδευτικού χώρου. Με αφετηρία αυτό το δεδομένο, στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, καταλύτης προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών, πρωταγωνιστής των εξελίξεων που θα υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Για να σπάσουν οι φραγμοί και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δεν αρκεί μία λογική του “reunion” αλλά χρειάζεται να πετύχουμε την υπέρβαση χωρίς ανασφάλειες και περιχαρακώσεις που κρατούν τον χώρο δέσμιο χρόνιων παθογενειών. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα.
Στόχος μας είναι ένας ισχυρός φορέας της κεντροαριστεράς χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, ώστε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας. Το κύριο ζήτημα παραμένει ο προοδευτικός προσανατολισμός του κοινού εγχειρήματος σε αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με κοινωνικές αναφορές και κοινωνικό πρόσημο.
Για να επιτευχθεί ο στόχος μας απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός, ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών.
Για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.