, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η υπερεκτίµηση  του ποδοσφαίρου» 

Του Βασίλη Μάστορα
Ο αθλητισµός γενικά, αλλά περισσότερο το ποδόσφαιρο πάντα αποτελούσαν «εργαλεία» στα χέρια των πολιτικών για τον επηρεασµό της κοινής γνώµης. Συµφωνώ µ’ εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει απίστευτα συναισθήµατα σ’ όλους όσους το παρακολουθούν, αλλά διαφωνώ κάθετα µε εκείνους που «δένουν» όλη τους την καθηµερινότητα πάνω σε µία… µπάλα. Όσο παθιασµένος κι αν είναι κάποιος µε την οµάδα του, θα πρέπει να φοράει τον σωµατειακό του µανδύα µόνο όταν πηγαίνει στο γήπεδο. Η καθηµερινότητα έχει πολλά άλλα ωραία πράγµατα να κάνεις, από το να συζητάς και να τσακώνεσαι για την οµάδα σου. Ή εάν το κάνεις πρέπει να το κάνεις µε µέτρο.
Οι πολιτικοί έχουν αναλύσει την επιρροή που έχει το ποδόσφαιρο στο θυµικό των φιλάθλων και κατά καιρούς επιχειρούν να την εκµεταλλευτούν είτε ψηφίζοντας νόµους µε τους οποίους χαρίζονται ή ρυθµίζονται τα χρέη των ΠΑΕ, είτε υποσχόµενοι κατασκευή γηπέδων. Κάτι δηλαδή, σαν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που υπόσχονταν οι κονκισταδόροι  στους ιθαγενείς. Είναι δεδοµένο ότι τις προηγούµενες δεκαετίες αυτή η πολιτική εύρισκε έφορος έδαφος. Πλέον, στην εποχή της κρίσης που η καθηµερινότητα των Ελλήνων έχει γίνει δύσκολη, υπάρχει η εκτίµηση ότι οι περισσότεροι φίλαθλοι µίας οµάδας δεν ψηφίζουν µε γνώµονα το συµφέρον της. Μπορεί οι οπαδοί να ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις κάνοντας σηµαία το ότι µπορούν να επηρεάσουν ακόµη και ένα εκλογικό αποτέλεσµα, αλλά εκτιµώ ότι αυτή είναι µία απειλή η οποία δεν έχει τεκµηριωθεί εάν αφήνει το αποτύπωµα της στην κάλπη.
Ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, τέτοια πού ίσως στο µέλλον να αποτελέσουν αιτία υποβιβασµού για πρώτη φορά στην ιστορία του. Να ακολουθήσει δηλαδή τον δρόµο που ακολούθησαν η ΑΕΚ, ο Άρης και φέτος ο Ηρακλής. Θλιβερό αποτέλεσµα για ιστορικές οµάδες της χώρας, αλλά και η νοµοτέλεια από τη στιγµή που δεν είχαν τη σύνεση οι παράγοντες τους να διαχειριστούν τα οικονοµικά προβλήµατα των ΠΑΕ. Πέρα όµως από την πίκρα που προκάλεσαν οι υποβιβασµοί των οµάδων στους φιλάθλους τους, ούτε η καθηµερινότητα της χώρας άλλαξε, ούτε βγήκαµε από τα µνηµόνια, ούτε ανέβηκε ο βασικός µισθός των εργαζοµένων. Άρα γιατί κάθε φορά που πρέπει στο ποδόσφαιρο να τηρηθεί ο νόµος, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, χαλάνε οι οπαδοί τον κόσµο ενώ δε γίνεται το ίδιο για τα εκατοντάδες προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ίδιοι άνθρωποι στην καθηµερινότητα τους;

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.