, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Να φύγουν πριν φύγουμε όλοι

kiranakis
του Κωνσταντίνου Κυρανάκη*
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούμε να αναδείξουμε. Αυτό είναι το αισιόδοξο μέρος της ιστορίας. Το απαισιόδοξο, είναι πως οι νέοι, το πιο δυναμικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, εντείνουν την τάση φυγής τους προς το εξωτερικό. Και αν τα προηγούμενα κύματα μετανάστευσης, αφορούσαν κυρίως το ανειδίκευτο προσωπικό της χώρας που έφευγαν ως επί το πλείστον από επιλογή, τώρα η έξοδος από τη χώρα, γράφει στο διαβατήριο «ανάγκη».
Για να το πούμε αλλιώς τη δεκαετία του 1950 και του 1960 μετανάστευαν τα μπράτσα, σήμερα φεύγουν τα μυαλά. Το brain drain είναι από τα πιο επικίνδυνες συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης για την ελληνική οικονομία. Η προοπτική εξεύρεση εργασίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι θολή και τα ίδια τα δεδομένα αποτυπώνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα που έχει τίτλο «Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα το 2016», περίπου τρεις στους δέκα που ψάχνουν για εργασία έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στο εξωτερικό, ποσοστό 2,5 φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2015. Ποιο είναι το ποιοτικό στοιχείο αυτής της έρευνας που φανερώνει και την απαισιοδοξία των νέων; Για τους σημερινούς άνεργους φαίνεται ότι παίρνει περισσότερο χρόνο η επανένταξη στην απασχόληση σε σχέση με το τι ίσχυε τον περασμένο χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή, η φορολογία των επιχειρήσεων ωθεί τις νέες προσλήψεις περισσότερο προς το εκείνους που δεν έχουν πτυχία και επαγγελματική προϋπηρεσία.
Όλοι αυτοί είναι οι πολίτες μορφωμένοι, πολίτες χρήσιμοι για την κοινωνία αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης. Και είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 70%) όσων έφυγαν από τη χώρα το τελευταίο χρόνο, είναι πτυχιούχοι ανωτέρων σχολών.
Πρέπει να συγκρατήσουμε τις ροές όσων φεύγουν και να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται έξω.
Αυτό χρειάζεται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα από την πολιτική και κυρίως από την νοοτροπία που κουβαλάει αυτή η κυβέρνηση. Για αυτό, πριν ανοίξει εντελώς η κάνουλα της τρίτης μεταναστευτικής διαδρομής στη χώρα, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει.
Είναι πλέον φανερό. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι εχθρική για τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν. Και είναι λογικό. Ζούμε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μεθοδικά ψάχνει τρόπους για να βολέψει τους …κολλητούς της στον κρατικό μηχανισμό.
Κάθε αναφορά της λέξης «ελεύθερη αγορά», «ιδιωτική οικονομία» «ελεύθεροι επαγγελματίες», είναι ξένη ως προς το ιδεοληπτικό λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Το τι σημαίνει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, λίγο πολύ το ξέρουμε πια: Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του δημοσίου, έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, έμφαση στην επιχειρηματικότητα, σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, συνεχής αξιολόγηση στο δημόσιου, μικρότερο και επιτελικό κράτος, έμφαση στις ευκαιρίες, εξορθολογισμός και διαφάνεια στη διοίκηση, στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις λειτουργούν λυτρωτικά για τις κοινωνίες και απελευθερωτικά για το δυναμισμό των οικονομιών τους. Αλλά προκαλούν και μεγάλες αντιστάσεις. Γιατί αυτοί που «ξεβολεύονται» είναι στην καρδιά του συστήματος και το γνωρίζουν αμέσως, ενώ εκείνοι που θα ωφεληθούν είναι τελικά όλοι οι υπόλοιποι, αλλά θα το καταλάβουν αργότερα.
*Ο κ. Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.