, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ": Μια αληθινή ιστορία…

“Ήθελα και θέλω να… ενοχληθούν οι αναγνώστες. Και όχι μόνο. Θέλω να ντραπούν και να εκνευριστούν. Το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε για να περάσουν… καλά. Ούτε φυσικά για να χαλαρώσουν. Επέλεξα έναν ωμό και σκληρό τρόπο να αποδώσω την αληθινή ιστορία. Να παραθέσω τα ίδια τα γεγονότα, με την ίδια πραγματική ωμότητα και αγριότητα που συνέβησαν…”
Τη Μαρία Τσακίρη τη γνωρίζουμε από την πολύχρονη παρουσία της στο χώρο των ΜΜΕ. Όταν έφθασε ο καιρός να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ασχολήθηκε με την… αποκαλυπτική συγγραφή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», με τίτλο «Ιφιγένεια. Ο κύκλος της σιωπής». Μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνίστρια χωρίς… ψευδώνυμο, ένα μεγάλο «θύμα στο βωμό της… διαστροφής». Επίσης η Μαρία Τσακίρη (βλ φωτο) εργάσθηκε επί δυο δεκαετίες στο γραφείο τύπου του δήμου Καλαμαριάς
Τσακίρη Συνέντευξη στην @karapanagiotidu
-Στην «Ιφιγένεια» σας ήρθαμε αντιμέτωποι, όσοι τη διαβάσαμε, με μια συγκλονιστική ιστορία κακοποίησης παιδιού. Αποτυπώθηκε στο χαρτί με κυνισμό – τολμώ να πω – και μάλλον για ορισμένους σε ενοχλητικό βαθμό…
-Μα γι αυτόν ακριβώς το λόγο αποφάσισα να γράψω μ’ αυτόν τον τρόπο τη συγκλονιστική ιστορία της. Ήθελα και θέλω να… ενοχληθούν οι αναγνώστες. Και όχι μόνο. Θέλω να ντραπούν και να εκνευριστούν. Το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε για να περάσουν… καλά. Ούτε φυσικά για να χαλαρώσουν. Επέλεξα έναν ωμό και σκληρό τρόπο να αποδώσω την αληθινή ιστορία. Να παραθέσω τα ίδια τα γεγονότα, με την ίδια πραγματική ωμότητα και αγριότητα που συνέβησαν. Είναι στο χέρι τους αν θέλουν να μ’ ακολουθήσουν ή να κλείσουν το βιβλίο. Οι αναγνώστες που θεωρούν – όπως κι εγώ- την κακοποίηση ενός παιδιού το πιο ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα, δε θα πρέπει να ενοχληθούν. Θα πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με την κραυγή της Ιφιγένειας να σπάσει «ο κύκλος της σιωπής».
-Ιφιγένεια. Συνειρμικά σκεφτόμαστε τη… θυσία. Γι αυτό το λόγο το επέλεξε η πρωταγωνίστρια;
-Δεν το επέλεξε. Το Ιφιγένεια είναι το… πραγματικό όνομα της πρωταγωνίστριας. Ποτέ δεν σκέφτηκε να κρυφτεί πίσω από ένα ψευδώνυμο. Η απόφασή της ήταν συνειδητή κι εγώ απλά τη σεβάστηκα.
-Διασταυρώσατε  τα γεγονότα που σας περιέγραψε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου σας. Χρειάζεται ένα βιβλίο – ακόμη κι αν αφηγείται αληθινή ιστορία – διασταύρωση στοιχείων;
-Πιστεύω ότι προσδίδει εγκυρότητα σε μια αληθινή ιστορία η διασταύρωση στοιχείων. Σίγουρα όμως το έγραψα και ως δημοσιογράφος. Μην ξεχνάτε πως σ’ αυτόν τον νέο κόσμο συγγραφής μπήκα τα τελευταία τρία χρόνια. Σήμερα κι αφού το βιβλίο έχει περίπου ενάμιση μήνα στα βιβλιοπωλεία, μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό μόνο θετικά λειτούργησε ο «δημοσιογραφικός τρόπος»
-Ποια είναι η πρωταγωνίστρια σας; Πώς έφθασε να γίνει βιβλίο και να βγει από το σκοτάδι που της δημιούργησε άλλος και μάλιστα ένα τόσο οικείο πρόσωπο; Με λίγα λόγια τι λέει «η Ιφιγένεια»;
-Ιφιγένεια, θυσία στο βωμό της διαστροφής. Πατέρας και κοινωνία, στο ρόλο του… Αγαμέμνονα. Την Ιφιγένεια την επέλεξε ο κακός «σκηνοθέτης» της ζωής. Της έδωσε τον ρόλο που ταυτίζεται με το όνομά της. Έπρεπε να θυσιαστεί και… θυσιάστηκε, με πολύχρονη κακοποίηση από τον πατέρα της. Γνώρισε τη ζωή αλλιώς. Όταν αποκαλύφθηκε η συγκλονιστική ιστορία της, έμεινε μόνη και τιμωρημένη στη γωνία ενός δωματίου αρχικά και στη συνέχεια σε μια γωνία της ζωής. Και εκεί παρέμεινε για δεκαετίες…
Τι θέλετε να πείτε, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Το βιβλίο απευθύνεται πρώτον στις μάνες, κυρίως σ’ εκείνες που ενώ γνωρίζουν… σιωπούν. Ζητά να έχουν όλη μέρα κάθε μέρα μάτια και αυτιά ανοιχτά. Και αν δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν, τότε να είναι σε θέση να διαισθανθούν. Δεύτερον στην κοινωνία, που απορρίπτει τα «διαφορετικά» παιδιά, είτε αυτά είναι κακοποιημένα, είτε έχουν μπει στον κόσμο των ναρκωτικών, είτε είναι άρρωστα. Και τρίτον στα παιδιά, που συνεχίζουν να κρατούν το «κακό» μυστικό. Πρέπει να κατανοήσουν πως δεν φταίνε εκείνα για την κακοποίησή τους. Ότι την ευθύνη αυτής της φρικτής πράξης την έχει αποκλειστικά και μόνο ο άνθρωπος που τη διέπραξε.
-Γιατί αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο και όχι κάποιο άλλο;
-Το συγκεκριμένο βιβλίο με «κυνηγούσε». “Πετύχαινα” πολύ συχνά την Ιφιγένεια στο δρόμο μου. Συζητούσαμε, σκεπτόμαστε ότι δεν είναι τυχαίες αυτές οι… «τυχαίες συναντήσεις». Ο χρόνος και ο τόπος νιώσαμε ότι μας ένωσε και μας έσπρωξε προ των ευθυνών μας. Να κάνουμε κάτι. Να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αυτό και κάναμε.
-Η Καλαμαριά θα είναι κοντά σας εκείνη την ημέρα; Έχετε αγωνία; Υπήρξατε επί χρόνια υπεύθυνη γραφείου τύπου του δήμου;
-Έχω την ίδια αγωνία με εκείνη που είχα όταν καλούσα τους συναδέλφους στις συνεντεύξεις τύπου του αείμνηστου Θρασύβουλου Λαζαρίδη και φυσικά του Χριστόδουλου Οικονομίδη. Εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται κοντά μου οι άνθρωποι που εκτιμώ. Επομένως όλοι όσοι σεβάστηκαν την παρουσία μου εκεί θα είναι στο πλευρό μου. Είκοσι χρόνια δεν ήταν λίγα. Πρέπει να σας πω ότι κατά κάποιον τρόπο σκοπεύω να «επιστρέψω». Θα το κάνω με ένα από τα δυο επόμενα βιβλία που ετοιμάζω με τίτλο… «Ο Θεός της Καλαμαριάς».
ΙΝFO: Το βιβλίο της Μαρίας Τσακίρη περιοδεύει σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κατερίνη. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει παρουσίαση της Ιφιγένειας στις 27 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ».

 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.