, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «θέαμα» και η ουσία

 
Δελής
του Γιάννη Δελή*
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «βαρύς αχός ακούγεται» και «πολλά ντουφέκια πέφτουν».
Στο νέο σήριαλ με τίτλο «μάχη κατά της διαπλοκής» πρωταγωνιστεί τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ενώ η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα εμφανίζονται στο ρόλο του υπερασπιστή της συνταγματικής νομιμότητας.
Παρά το ότι είναι ήδη εμφανής η τάση συμβιβασμού των αντιμαχόμενων πλευρών μετά και την απόφαση του ΣΤΕ για το θέμα, ο θόρυβος που σηκώθηκε ως τα τώρα δεν περνά απαρατήρητος. Ώρες ατέλειωτες τηλεοπτικού προγράμματος, αμέτρητα άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ανέδειξαν γλαφυρά τον άγριο πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ και όχι μόνο.
Πόλεμο συμφερόντων στον οποίο τα αντιμαχόμενα κόμματα διάλεξαν -για τους δικούς τους σκοπούς- διαφορετικό στρατόπεδο κατρακυλώντας ακόμα και στην πολιτική της κλειδαρότρυπας προκειμένου να ελέγξουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, την οποία κατά τα άλλα «τιμούν και σέβονται» ως «ανεξάρτητη».
Κι όμως αυτός ο άγριος σκυλοκαβγάς τους δεν μπορεί να κρύψει το κύριο, το ότι δηλαδή συμφωνούν στο βασικό ζήτημα τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τη μοιρασιά της τηλεοπτικής πίτας στο κεφάλαιο τσακώνονται και όχι για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο –που τσακίζονται άλλωστε από τη δική τους πολιτική- ή πολύ περισσότερο για το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία.
Την ίδια στιγμή αυτό το κακόγουστο θέαμα γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες αξιοποιείται για να κρύβεται η ουσία της πολιτικής των αστικών κομμάτων που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών του κεφαλαίου με νόμους και μέτρα που χαντακώνουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.
Αυτή η ουσία της πολιτικής τους, η στρατηγική τους σύμπλευση είναι που αποτυπώθηκε στην από κοινού ψήφιση μεταξύ τους του τρίτου μνημονίου το οποίο και προστέθηκε στα δυο προηγούμενα.
Κι αυτό ούτε κρύβεται ούτε ξεχνιέται όσες κοκορομαχίες κι αν στήσουν. Αρκετό χρόνο έχασαν τα λαϊκά στρώματα στο ρόλο του θεατή των καβγάδων για αλλότρια συμφέροντα.
Ήδη ακονίζονται τα μαχαίρια της δεύτερης αξιολόγησης για τις απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ το ασφαλιστικό ξανανοίγει…..
Ο Μινώταυρος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού δεν ημερεύει, είναι ανελέητος και η ανάπτυξή του (που τόσο τη διαφημίζουν) τροφή έχει μόνο τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Ο μόνος που μπορεί να τον αντιμετωπίσει είναι ο ίδιος ο λαός, οργανωμένος, αποφασισμένος και πάνω απ’ όλα στηριγμένος στη πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η οποία αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο.
*Ο κ. Δελής είναι βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.