, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το νόηµα των ντέρµπι και η ουσία των βαθµών»

Του Βασίλη Μάστορα
Ο ΠΑΟΚ αντιµετωπίζει την Κυριακή στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Ολυµπιακό, οµάδα που είναι ιστορικά ο πιο µισητός του αντίπαλος. Αυτός είναι ο ένας λόγος που αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η µεταξύ τους µάχη που θα γίνει στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Πρωταθλήµατος της Super League. O  δεύτερος είναι η ανάγκη ο ΠΑΟΚ να παραµείνει στην κορυφή του βαθµολογικού πίνακα, αυξάνοντας µάλιστα τη βαθµολογική διαφορά από τους «ερυθρόλευκους». Μπορεί να το πετύχει αυτό η οµάδα του Δικεφάλου; Στη θεωρία του ποδοσφαίρου σ’ ένα ντέρµπι όλα τα αποτελέσµατα είναι µέσα στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά είχε εύκολο πρόγραµµα στο ξεκίνηµα του Πρωταθλήµατος, αλλά παρ’ όλα αυτά έχασε βαθµούς στη Λειβαδιά, τη Ριζούπολη και τη Λάρισα. Γιατί ο ΠΑΟΚ στραβοπάτησε σε τρεις θεωρητικά βατές έδρες; Γιατί ήταν αγωνιστικά απροετοίµαστος, καθώς συµπλήρωσε το ρόστερ την τελευταία ηµέρα των µεταγραφών και ενώ το Πρωτάθληµα βρισκόταν σε εξέλιξη. Οπότε δεν µπορούν οι έξι πρώτοι αγώνες να αποτελούν µέτρο σύγκρισης της φετινής δυναµικής του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος που ακόµη βρίσκεται στη φάση της αγωνιστικής συγκρότησης έδειξε σηµαντικά σηµάδια προόδου στον αγώνα µε τη Λαµία.
Μ’ αυτό το δεδοµένο θα ήταν καλύτερα να εύρισκε µπροστά του τον Ολυµπιακού ύστερα από 3-4 αγωνιστικές όταν πλέον παίκτες όπως οι Ελ Καντουρί, ο Βιεϊρίνια ή ο Μαουρίσιο θα φτάσουν στο pick  της απόδοσης τους. Από τη στιγµή που αυτό το σενάριο ανήκει στη σφαίρα της θεωρίας ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να µπει στο γήπεδο µε στόχο το καλύτερο. Μία νίκη θα του ενισχύσει το γόητρο και θα του προσφέρει πολύτιµους βαθµούς. Το πρώτο είναι για λαϊκή κατανάλωση, ενώ το δεύτερο είναι αυτό που έχει µεγάλη αξία. Και διπλή µάλιστα γιατί ο Ολυµπιακός είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου µαζί µε τον ΠΑΟΚ. Αυτός ο λόγος ενισχύει την ανάγκη ο Δικέφαλος να παλέψει για το καλύτερο.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι βαθµοί έχουν την ίδια αξία είτε τους κερδίζεις σε ντέρµπι, είτε µε αντίπαλο την τελευταία οµάδα του Πρωταθλήµατος. Οπότε και στο κακό σενάριο ο ΠΑΟΚ θα έχει πολλές ακόµη ευκαιρίες για να… ρεφάρει βαθµολογικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.