, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιατί πήγε ο Τσίπρας στην Τουρκία;

Ο πρωθυπουργός εντός περίπου δεκαπέντε ημερών ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, επισκέφθηκε την Τουρκία και θα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της FYROM. Τώρα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας που είχαν δημιουργηθεί πριν από είκοσι και δέκα χρόνια, είχαν αδρανοποιηθεί με κύρια ευθύνη της Άγκυρας, και σίγουρα είναι θετικό. Όμως, η συνάντηση είχε κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα και από τις δύο πλευρές.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ*

Τα γεγονότα έχουν άμεση σχέση και η ταχύτητα δείχνει τα κίνητρα του πρωθυπουργού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ‒μετά τα πολλά μπράβο από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, λόγω της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο‒ σχεδίασε την επίσκεψή του στην Τουρκία, παρότι ‒όπως και ο ίδιος δήλωσε στην κοινή συνέντευξη με τον Ερντογάν‒ δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η συνάντησή τους ωφελεί άμεσα τους δύο: ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι συνομιλητής του απρόβλεπτου και ισχυρού γεωπολιτικά στην περιοχή Ερντογάν και ο δεύτερος μπορεί να δείξει ότι έχει κι άλλο πρόσωπο, εκτός από αυτό που γνώρισαν τελευταία οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Τσίπρας θέλει ηρεμία στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, τόσο από επιθετικές δηλώσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όσο και τις μεταναστευτικές ροές, για να μην έχει πολιτικό κόστος εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογών.

Ο Ερντογάν έχει δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο και φοβάται μια ήττα από την αντιπολίτευση που θα του ψαλιδίσει τη δύναμη και θα αποδυναμώσει την πολιτική των εσωτερικών εκκαθαρίσεων των αντιπάλων του. Αυτός είναι και ο λόγος της συνάντησης, εκτός πρωτοκόλλου, με τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης του Ερντογάν.

Για το Κυπριακό οι αναφορές ήταν τυπικές, όπως και για τα ενεργειακά.

Το μεγάλο βάρος της επίσκεψης δόθηκε σε δύο συμβολικές επισκέψεις, στη Χάλκη και την Αγία Σοφία.

Η συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει ένα αδύναμο σημείο, αφού ένα θέμα διεθνές ‒για το οποίο και είναι υπόλογη η Τουρκία‒ ο Ερντογάν επιχειρεί να το κάνει διμερές με την Ελλάδα και να το συνδυάσει με τη Δυτική Θράκη.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός, για λόγους που αυτός ξέρει, δεν το ακύρωσε στην κοινή συνέντευξη και χρειάστηκε να αναφερθεί την επομένη κατά την επίσκεψή του στη Χάλκη.

Τα δύο θέματα, πέραν του ότι δεν μπορούν με βάση το διεθνές δίκαιο να συσχετιστούν, είναι απολύτως ετεροβαρή και χρειάζεται η μέγιστη προσοχή και η καλύτερη προετοιμασία.

Για την Άγκυρα η Δυτική Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα θα είναι το μεγάλο θέμα που σύντομα θα ανοίξει, όταν θα νιώσει την πίεση από την οικονομική και γεωστρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της προοπτικής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων ‒ γι’ αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να δουν πιο σοβαρά το θέμα.

Τέλος, η επίσκεψη στην Αγία Σοφία ήταν θετικό γεγονός, όμως η απουσία του πατριάρχη δείχνει και τα όριά της, πέραν των συμβολισμών.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι φυσικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.