, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δεν αποδεχόµαστε τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Του Αριστείδη Φωκά*

Το ζήτηµα του ονόµατος των Σκοπίων, που ενέσκηψε αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο, δεν είναι µόνο µια ανιστόρητη διεκδίκηση γεγονότων, ή συµβόλων. Αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο καλλιεργείται ο αλυτρωτισµός εις βάρος της χώρας µας και εις βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων. Είναι ηλίου φαεινότερον πως οτιδήποτε συνιστά αλυτρωτισµό και εγείρει αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, πρέπει να αποκηρυχθεί. Ένα κράτος, όπως είναι τα Σκόπια, µε εσωτερική αστάθεια (Αλβανοί, Τούρκοι κ.λπ.), αναµφίβολα, έχει µεγάλη ανάγκη εθνικής ολοκλήρωσης, οικοδόµησης συλλογικής ταυτότητας αλλά και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ωστόσο αυτό δεν µπορεί να επιτευχθεί µε µυστική διπλωµατία, στην οποία επιδίδεται όλο αυτό το διάστηµα η κυβέρνηση, και προπάντων όχι σε βάρος της χώρας µας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η όποια πρόχειρη και επιπόλαιη λύση προκύψει από τις διαπραγµατεύσεις θα συντροφεύει και τους µελλοντικούς Έλληνες. Εκτιµώ πως βρισκόµαστε σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι και έχουµε µακρύ δρόµο µέχρι να φτάσουµε στη συµφωνία, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Το Σκοπιανό, απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια, όχι τυµπανοκρουσίες για λύσεις που έρχονται σύντοµα και προπάντων όχι διχαστικό λόγο. Αναµφισβήτητα, τα προηγούµενα χρόνια χάθηκαν ευκαιρίες, για 25 χρόνια διατηρείται µία πολεµική ατµόσφαιρα µε µια µικρή χώρα που θα µπορούσε να είναι πιστός µας σύµµαχος, δεκάδες κράτη – µέλη των Ηνωµένων Εθνών αναγνώρισαν, όλο αυτό το διάστηµα, τη ‘Δηµοκρατία της Μακεδονίας’ µε αποτέλεσµα η ελληνική διπλωµατία να αποδυναµώνεται. Ωστόσο, όλα τα προηγούµενα δεν συνηγορούν για να έρθει µία λύση, βιαστική, που θα παραχωρεί το όνοµα Μακεδονία στο γειτονικό µας κρατίδιο.

Αναλωνόµαστε ίσως στην ονοµασία και λησµονούµε πως εχθροί µας είναι ο αλυτρωτισµός, η δήθεν ύπαρξη µακεδονικής γλώσσας, η πλαστογραφία της ιστορίας της Μακεδονίας. Θα αλλάξουν το  Σύνταγµα τους οι γείτονες, θα αλλάξουν τα σχολικά βιβλία που διδάσκουν το µίσος στα παιδιά τους για την Ελλάδα; Θα αλλάξουν του χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας»; Μέχρι στιγµής η πλευρά των Σκοπίων δεν δείχνει να έχει διάθεση για τη διευθέτηση των παραπάνω. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, που θα επαναλάβω, συντηρεί, µεθοδικά, η κυβέρνηση εµείς συζητάµε για την εκχώρηση του ονόµατος Μακεδονία; Και επιτέλους ας µας ξεκαθαρίσουν µε ποια θέση κατεβαίνουν στις διαπραγµατεύσεις, µε τη θέση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά, ή µε τη θέση του κ. Καµµένου;

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε µια Ευρώπη αλληλοσεβασµού και ευνοµίας είναι ανεπίτρεπτη η υπεξαίρεση στοιχείων άλλων πολιτισµών και η δηµιουργία πλαστών εθνικών ταυτοτήτων, ειδικά όταν αυτά επιτρέπουν την παραχάραξη και την αµφισβήτηση της ιστορίας. Επιπλέον πρέπει να γίνει κατανοητή από την κυβέρνηση η βούληση του ελληνικού λαού – όπως αυτή διατρανώθηκε και στο πρόσφατο, µεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης – να διαφυλαχθεί η εθνική µας ακεραιότητα.

Η Μακεδονία είναι µία και είναι ελληνική.

*Ο κ. Φωκάς είναι βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.