, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν κλείνουν εύκολα οι πληγές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σίγουρο πως δεν θα λήξει με την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα γεγονός που έχει ξεκινήσει ήδη να παράγει έννομα αποτελέσματα και αλλάζει τον ρου της σύγχρονης ιστορίας.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τα όσα παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν βαθιά τραύματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς ζήσαμε στιγμές που δεν τιμούν ούτε τον κοινοβουλευτισμό ούτε, φυσικά, την πολιτική ηγεσία της χώρας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε πόσο σαθρό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας, με βουλευτές να αλλάζουν κόμματα εν μία νυκτί, με Κοινοβουλευτικές Ομάδες να διαλύονται, με αναταράξεις που είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Κώστας Καραμανλής –όσο κι αν κάποιοι στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν τα λόγια του– το είπε ξεκάθαρα: «Η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για τη διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα». Μία δήλωση θεσμική μεν, αλλά ηχηρή, καθώς πολύ εύστοχα επεσήμανε ότι «δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα». Ο πρώην πρωθυπουργός, που τόσο έχει λοιδορηθεί για τη σιωπή του, περιέγραψε το τι θα επακολουθήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές – όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει ένα μείζον εθνικό θέμα για να πλήξει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Ιδίως αυτά που δεν έχουν στιβαρή κοινοβουλευτική και εκλογική βάση. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα κατάφερε, με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα. Κακά τα ψέματα, οι επόμενες κυβερνήσεις έχουν εθνικό καθήκον να επαναδιαπραγματευθούν τμήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι θα είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο.

Τέλος, με τις πληγές από το μείζον εθνικό θέμα ανοιχτές, η κυβέρνηση καλείται να λύσει το θέμα του κατώτατου μισθού, που «καίει» εκατομμύρια κόσμου, και πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των εκπροσώπων των «θεσμών» και του υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ως βασικά προαπαιτούμενο για να επανέλθει η οικονομία σε πιο φυσιολογική πορεία και να επιτευχθούν υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.