, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Θέρμης: Ανησυχία για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Σύμφωνα με απόφαση, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια τριμερή επιτροπή ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Θέρμης.

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Με την απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη διοίκηση του δήμου Θέρμης διαφώνησα και μειοψήφησα ως εκπρόσωπος του δήμου Θέρμης καθώς ενδέχεται να μεταφερθούν παιδιά από τη Θέρμη στο Τριάδι. Πράγμα που είναι απαράδεκτο, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών που αποτελούν κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών.

Η εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονιών είναι ύψιστη προτεραιότητα για το δήμο μας που δεν επιθυμεί τις πρόχειρες λύσεις όπως η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε χώρους αυλής, ή τη μεταφορά των νηπίων σε μακρινές αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους καθώς και στη λειτουργία τμημάτων με 25 και πλέον παιδιά, κάτι που είναι αντιπαιδαγωγικό. Για αυτό το λόγο, άλλωστε είναι ανάμεσα στους ελάχιστους δήμους πανελλαδικά που δέχονται, κατ’ επιλογή, τόσα πολλά βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παρά το μεγάλο λειτουργικό κόστος.

Παρότι θεωρώ θετική τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητήσαμε να μην εφαρμοστεί άμεσα στο δήμο μας αφού προγραμματίζουμε την αύξηση των δομών και υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι. Με την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία θα αυξηθεί ο αριθμός των νηπίων και άρα η ανάγκη για επιπλέον υποδομές. Η δυνατότητα για επιπλέον αίθουσες υπάρχει στις δημοτικές ενότητες Βασιλικών και Μίκρας, όμως στη δημοτική ενότητα Θέρμης αυτό δεν φαίνεται εφικτό τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του νέου δημοτικού σχολείου στο Τριάδι, οπότε και θα απελευθερωθούν.

Βεβαίως αν και διαφωνήσαμε, ο νόμος είναι νόμος και θα τον εφαρμόσουμε. Πιστεύω όμως, ότι οι γονείς θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν πού επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους και ποιες δομές τους εξυπηρετούν. Ο νόμος θα έπρεπε να προβλέπει το δικαίωμα της επιλογής από τους γονείς της δομής παροχής προσχολικής αγωγής με δεδομένο το ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις ανάγκες των νέων γονιών. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί για παράδειγμα είναι ανοιχτοί μέχρι το απόγευμα, παρέχουν δωρεάν σίτιση, ενώ τα νηπιαγωγεία λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι. Λειτουργούν όλο το χρόνο με εξαίρεση τον Αύγουστο, ενώ στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα υπάρχει πάντα ανοιχτός σταθμός για την εξυπηρέτηση των γονιών στο δήμο Θέρμης.

* Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος είναι δήμαρχος Θέρμης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.