, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το πολιτικό φαινόμενο Ζέρβας

Γράφει η Κατερίνα Χαρκιολάκη*
Ο αρχαίος Έλληνας πίστευε με τη θέλησή του το νόμο της πόλης και ήταν περήφανος γι’ αυτό. Η χειρότερη μοίρα για κάποιον ήταν η εξορία και μια μορφή πολιτικού θανάτου που επιβαλλόταν με τον εξοστρακισμό.
Η πολιτική προέρχεται από την λέξη πόλις. Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε την λέξη πολιτική σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητάς μας όπως προσωπική πολιτική, πολιτική του κόμματος, επαγγελματική πολιτική κ.α.
Μέσα λοιπόν στην καθημερινότητα, την βιασύνη και τους προεκλογικούς αγώνες αυτό που ακούσαμε κατά κόρον ήταν η φράση «η πολιτική του κόμματος». Χωρίς να το κατανοήσουμε πλήρως, η πολιτική πήρε κομματικό χαρακτήρα και ξαφνικά η πολιτική που θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολεί την πόλη διαχωρίστηκε σε τοπική αυτοδιοίκηση.
Δύο τινά λοιπόν… Από την μια η πολιτική του κόμματος και από την άλλη το ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πόλη θα έπρεπε να έχει σχέση με το όλον, με τους πολίτες δηλαδή και τους δημότες της Θεσσαλονίκης και δεύτερον, το όλον να το αναγάγουμε στο επίπεδο του έθνους. Η αρμονία αυτή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας δεν υφίσταται, οπότε ο κόσμος κλήθηκε να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές για την πόλη του.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, φαίνεται να «έπιασε» τον κατακερματισμό των δύο εννοιών στην σύγχρονη εποχή και κυρίως την αποστροφή των πολιτών από την πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου, εστιάζοντας και κάνοντας ξεκάθαρο πως αγαπά την τοπική αυτοδιοίκηση και την πόλη.
Αυτό έπαιξε σημαίνοντα ρόλο τελικά στο να επαναπροσδιορίσει στους Θεσσαλονικείς το σωστό όρο χρήσης της πολιτικής της πόλης και να ενώσει αντί να διχάσει με την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του.
*Η Κατερίνα Χαρκιολάκη είναι Ιστορικός, Μsc in States Societies and Transition

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.