fbpx

, Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

«Αγώνας για επιβίωση», γράφει η Ειρήνη Βαβούσκου

Γράφει η Ειρήνη Βαβούσκου*

Χώροι γεμάτοι χαρά, γεμάτοι παιδικά γέλια και τραγούδια ήταν κάποτε οι παιδότοποι. Μικροί ή μεγάλοι, κεντρικοί ή συνοικιακοί, πάντοτε πιστοποιημένοι, εξυπηρετούσαν τους γονείς των πόλεων ως οι πιο ασφαλείς και οι πιο καθαροί χώροι για το παιχνίδι των παιδιών τους αλλά και τη σωματική εκτόνωση και διάδραση μεταξύ αυτών.

Την 11η Μαρτίου 2020 όμως το γέλιο, η ζωντάνια και η χαρά εγκατέλειψαν τους παιδότοπους. Ήταν κρατική η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι γεμάτη ζωή χώροι. Για τους μήνες που ακολούθησαν, προτάθηκαν διάφοροι τρόποι επαναλειτουργίας των παιδότοπων. Κάποιοι διαχώρισαν τους ανοιχτούς παιδότοπους από τους κλειστούς, κάποιοι μας ταυτίσανε με την υπόλοιπη εστίαση, ενώ κάποιοι μας στέρησαν ακόμα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παιχνιδιού, απαγορεύοντας τη χρήση φουσκωτών και πισινόμπαλων.

Μας έκλεισαν, μας άνοιξαν, μας περιόρισαν, μας αλλοτρίωσαν, μας ξανάκλεισαν, μας βάφτισαν εστίαση. Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι ιδιοκτήτες παιδότοπων ζουν τον χειρότερο τους εφιάλτη. Τον εφιάλτη της αβεβαιότητας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους. Πότε θα μπορέσουν να βγάλουν τους συνεργάτες τους από αναστολή εργασίας και να επανέλθουν στην πρότερη υγιή κατάσταση λειτουργίας.

Οι παιδότοποι κουβαλούν βάρος δώδεκα ολόκληρων μηνών με σωρευμένους λογαριασμούς, νεοδημιουργηθέντα χρέη και ελάχιστη κρατική ενίσχυση. Ειδικά οι νέες επιχειρήσεις, αυτές που δεν είχαν προλάβει να κάνουν ετήσιο κύκλο εργασιών, δεν δικαιούνταν επιστρεπτέες προκαταβολές με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να προσπαθούν να περισώσουν τις επενδύσεις αυτές με νύχια και με δόντια.

Για δύο συνεχόμενες σεζόν κλήθηκαν να επιβιώσουν οι «παιδοτοπάδες» κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες με μηδενικά ταμεία και επάλληλους λογαριασμούς που «τρέχουν» κάθε μήνα. Στην προσπάθειά να συντηρήσουν καταστήματα πολλών τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε ακριβά ενοίκια, με αναλόγως υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται μετέωροι μη μπορώντας να κινηθούν ούτε προς τα μπρος αλλά ούτε και προς τα πίσω.

Πώς θα είναι το αύριο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αύριο είναι αβέβαιο για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις. Οι πιστοποιημένοι παιδότοποι μετρούσαν 450 επιχειρήσεις στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο 2020. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν ήδη παρελθόν, κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου ενώ υπάρχει και η κατηγορία παιδότοπων προς πώληση χωρίς όμως να βρίσκεται αγοραστής.

Είναι η κρατική μέριμνα αυτή που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου. Δεν δύναται να επιβιώσει επιχείρηση χωρίς να καλύπτει τα έξοδά της για δώδεκα γεμάτους μήνες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει χαθεί μία δεύτερη σεζόν για τους παιδότοπους και ενώ πριν από κάποιους μήνες η συγκεκριμένη επένδυση φάνταζε πολλά υποσχόμενη, πλέον έχει περιέλθει στην πλήρη απαξίωση. Οι παιδότοποι είναι ο κλάδος που θα πρέπει να αντέξει περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους καθώς η επόμενη σεζόν μας ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε τι άλλο μπορεί να συμβεί; Θα καταφέρει να επιβιώσει ο κλάδος;

*Η Ειρήνη Βαβούσκου είναι επιχειρηματίας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.