«Άγραφα Γεγραμμένων: Τίτος Πατρίκιος και Ανδρέας Ονουφρίου, Βραβείο Λογοτέχνη», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural–association.org
Με το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020», ένα eBook τιμής ένεκεν και μια επιτυχημένη διαδικτυακή τελετή υψηλών προδιαγραφών, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ τίμησε τον 92χρονο και αειθαλή Τίτο Πατρίκιο, σπουδαίο ποιητή και δοκιμιογράφο και επίσης τον Κύπριο διηγηματογράφο και μυθιστοριογράφο Ανδρέα Ονουφρίου που με το έργο του έδωσε όλο το δράμα της Κύπρου μα και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου ν’ αγγίξει την αλήθεια και να κρατήσει τη Μνήμη. Και οι δύο, ως αλύγιστοι αγωνιστές, έθεσαν τη σφραγίδα τους στη Λογοτεχνία τού απανταχού Ελληνισμού και της Ευρώπης και αποτελούν ιδεώδη πρότυπα για τους νέους λογοτέχνες να γράφουν έργα αξίας και διαχρονίας, αντί περιστασιακά ή ρηχά.
Το eBook «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020: Τίτος Πατρίκιος και Ανδρέας Ονουφρίου» περιλαμβάνει κειμενικό αρχείο (εργοβιογραφίες, σκεπτικά βράβευσης, χαιρετισμούς, αντιφωνήσεις, πληροφορίες κ.α.), φωτογραφικό, ηχητικό και βίντεο υλικό από την τελετή που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το “Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2020”, που έλαβε χώρα ως ψηφιακή / διαδικτυακή εκδήλωση (εν μέσω πανδημίας Covid-19) στις 19/12/2020, στο πλαίσιο της οποίας τιμήθηκαν με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του ο Τίτος Πατρίκιος και ο Ανδρέας Ονουφρίου. Το “Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του” αποτελεί ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Το E–Book διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από το site του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural–association.org, καθώς και από την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη με αριθμό ISBN: 978-618-85324-1-0.
Η Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. για το «Βραβείο Λογοτέχνη ΣΠΕΚ 2020» δεν δυσκολεύτηκε να βραβεύσει παμψηφεί τους δύο. Αυτό που δεν βαθμολόγησε αλλά επαινείται πρόσθετα είναι το ύψος της προσφοράς τους στα γράμματα και της αισιόδοξης πίστης στην ίδια τη ζωή, παρά τα δεινά που οι δύο έχουν υποστεί. Τα έργα τους είναι φάροι φωτεινοί για τους αναγνώστες. Το έργο τους, όπως έκρινε η Επιτροπή, συνεχώς και πιο πολύ θα δικαιώνεται και θα βοηθά τον απομονωμένο άνθρωπο να βγει έξω να δηλώσει παρών στη ζωή και στους αγώνες για κάθε καλό.
Α. Ο Τίτος Πατρίκιος ανήκει σε μια γενιά ποιητών που βίωσε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου αιώνα – από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως τις αβέβαιες ισορροπίες του σήμερα. Ποιητής βαθύτατα πολιτικός, ερωτικός, υπαρξιακός, ανθρώπινος. Μια ευαίσθητη φωνή και συνείδηση, ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής και της τέχνης. Η ποίησή του συνάδει με τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στον συνάνθρωπο. Οι αλλεπάλληλες περιπέτειες στη ζωή του, τον ενέπνεαν αντί να τον τσάκιζαν. Ακόμη έχει δίψα να διακτινίζει τον στίχο του στους νέους και να τους δείχνει δρόμους με φως ελπίδας. Έτσι στα 92 χρόνια του θρέφει φρέσκες ιδέες και συντηρεί νεανικό σφρίγος.
Β. Ο Ανδρέας Ονουφρίου έχει μια μεστή, έντονη, ποιοτική παρουσία στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Για μισό αιώνα συγγράφει αδιάλειπτα και έχει πλούσια εσοδεία διηγημάτων και μυθιστορημάτων για το δράμα της Κύπρου, για την απελευθέρωση και δικαίωση, μα και για τον άνθρωπο μέσα στις κακουχίες της ζωής, που μάχεται για αξίες ανάμεσα στο καλό και στο κακό, για να σωθεί και να λυτρωθεί, πρώτα εσωτερικά.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος:
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου.
Αντιπρόεδρος:
Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.
Σύμβουλος: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
Μέλη της Επιτροπής
- Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
- Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια.
- Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.
- Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Επίτ. Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.
Καταληκτικά, επιβεβαιώνουμε ότι ‘οι άξιοι πρέπει να τιμώνται’, το δε έργο τους να διαλαλείται και να μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενεές, με τη Γνώση, το Ευ Ζήν και τη Μνήμη να στηρίζουν τον ευρύ Ελληνισμό και την οικουμένη ακόμη.
Θεσσαλονίκη, 8/4/2021